Henny en Bert Klees uit Doesburg zien voor Doesburg mogelijkheden om zich op een nieuwe manier te onderscheiden van andere gemeenten. Dit in de vorm van het keurmerk Cittaslow. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren.
Cittaslow Nederland is het netwerk van alle gemeenten in ons land met het keurmerk ‘Cittaslow’. De gemeente Midden-Delfland is de eerste Nederlandse Cittaslow.Verder hebben de gemeenten Alphen-Chaam, Borger-Odoorn, Vaals en Heerde zich bij Cittaslow aangesloten. Cittaslow bestaat grofweg een de volgende onderdelen; goed leven, slow leven, gematigde leefstijl en slow food.
Goed Leven betekent: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven voor de inwoners gemakkelijk en plezierig maken.
Slow leven houdt in: je langzaam haasten, ‘festina lente’, zoals men vroeger zei in het Latijn. Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd, met andere woorden op zoek naar het beste uit het verleden, om daar dankzij het beste van de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden van te genieten. Dit alles zal resulteren in technologische mogelijkheden, moderne oplossingen op het gebied van communicatie, transport, inkomen, productie en verkoop.
Het leven in en het besturen van een Cittaslow is in feite een alternatief voor een aantal hedendaagse wereldwijde trends. Denk aan: slordig omgaan met grondstoffen en met het milieu, ongebreideld najagen van efficiency en winst. En dat alternatief is: minder hectisch, minder productiegericht en minder snel. Dit is menselijker, milieubewuster en vooral verstandiger voor de huidige en toekomstige generaties. Het project eerbiedigt kleine authentieke eenheden in een steeds meer globaliserende maatschappij.
Slow Food zet zich in voor lekker, puur en eerlijk eten. Zij richt zich op het behoud van de traditionele keuken en een voedselproductie waarin rekening gehouden wordt met het welzijn van het milieu, de planten, dieren en gezondheid van de mens. In 1989 is de beweging officieel gestart in Italië als reactie op de wereld van Fast Food. Slow Food heeft ondertussen meer dan 80.000 leden in vijftig landen.
Vanuit de internationale organisatie is een aantal kenmerken van een Cittaslow vastgesteld. Het Cittaslow lidmaatschap is alleen toegankelijk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De gemeente worden getoetst op de punten leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorische waarden en behoud van eigen identiteit.
‘In de afgelopen zomer kwamen wij op vakantie in het stadje Svendborg in Denemarken het begrip “Cittaslow” en de verbinding met “Slow Food” tegen. Wij vroegen ons af of de discussie over heden en toekomst van Doesburg als toeristisch aantrekkelijke stad gediend zou zijn met een tweede etiket naast dat van Hanzestad. Een uithangbord dat naar vandaag en morgen verwijst maar zeker niet in plaats van het predicaat Hanzestad dat betrekking heeft op het historische belang’, aldus Henny en Bert Klees.
Henny en Bert Klees vervolgen: ‘Maar dan wel een vlag die de lading dekt en geen loze kreet is. En die onderscheidend is ten opzichte van “de concurrentie”. Of Cittaslow de oplossing is voor Doesburg weten wij niet. Maar het kan wel een extra invalshoek voor de discussie zijn, dachten wij’.
Wauw,.. Dat is lekker wakker worden. Ik zweef mn bed uit bij het lezen van die tekst.
Hoi Bert,
Of Cittaslow de oplossing is voor Doesburg weten wij niet schrijfje, maar het is een zeer leuk iniatief en wil je hierbij van harte ondersteunen, dit kan bijdrage om Doesburg nog meer op de kaart tezetten.
Ik hoop dat dit misschien ook tot een burgeriniatief kan leiden de Buurtacademie kan je er zeker inbijstaan.
Een goed initiatief. Ik las dat Cittaslow ijvert om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te verbinden met de voorzieningen uit de huidige tijd. Ik vertaal het maar even met ‘de wijsheid van de oudsten verbinden met de inzichten van de nieuwe generatie’. Wat mij betreft gaan we hiermee aan de slag.