Tijdens de Culturele Zondag in Doesburg op 4 oktober zal in de Historische Boekdrukkerij De Arend aan de Burg. Nahuyssingel 28, de nadruk liggen op een activiteit voor kinderen.

 

Met de grote krantenproefpers uit 1900 mogen zij een afdruk maken van een gedicht. Dit gedicht is gezet uit antieke loden letters. Arie Niks heeft daarvoor gebruik gemaakt van de lettertypes Atlas 48 punt en Gratius 28 punt.

 

Het gedicht gaat over “Het feest van de herfst”. De kleuren van de inkt zijn afgestemd op dit dichtwerk. Bijzonder is ook dat hij gebruik maakt bij dit zilveren jubileum van de Cult. Zondag van zilverpapier. Het resultaat wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

Eigenaar Arie Niks laat tevens met zijn antieke materialen zien hoe er in lang vervlogen tijden handmatig werd gedrukt met onder andere houten letters. Er zal volop bedrijvigheid zijn. Uiteraard vertelt deze enthousiasteling over de geschiedenis van het roemrijke drukkersvak. Ook de aansluiting met het huidige computertijdperk wordt uit de doeken gedaan. De entree is gratis.

DSC_0594