Doesburg is een grote kunststad. Dat vindt Madeleine Corbey die in het veelbesproken Arsenaal een galerie houdt waar deze maand een grote overzichtstentoonstelling te zien is. Corbey is haar leven lang al gepassioneerd van kunst. Sinds 2002 is ze fulltime kunstenaar én heel gelukkig. Dat laat ze weten in alweer de tiende aflevering van Kunst in Beeld.


Wat is er bijzonder aan uw galerie?
Mijn galerie is bijzonder, niet alleen omdat ze in het prachtige Arsenaal gesitueerd is, maar ook omdat er onder ander objecten (plastieken) te zien zijn gemaakt van verpakkingsmateriaal. Van dat materiaal, met name organisch (papier,karton) maak ik pulp. Hiervan worden dan objecten gemaakt die veelal een achterliggende gedachte hebben en meestal met een vrolijk tintje.


Tijdens de culturele zondag is de galerie altijd open en af en toe is er op uitnodiging werk te zien van een gastkunstenaar. Het Arsenaal is een rijksmonument, gelegen aan de Kloosterstraat 15 te Doesburg. Het gebouw is aan de buitenkant flink opgeknapt, maar ademt aan de binnenkant het verleden uit. Er hangt een bijzondere, hele fijne sfeer in de expositieruimte. Naast de expositie ruimte is er een ruimte waarin drie keer per week beeldhouwlessen gegeven worden.


Welke expositie/collectie is er deze maand te zien?
Deze maand is er een grote overzichtstentoonstelling te zien van mij, Madeleine Corbey. Het zijn schilderijen, plastieken en beeldhouwwerk. Ik maak soms enkele beelden, maar maak ook projecten samengesteld uit afzonderlijke kunstwerken die samen een geheel vormen Dit zijn projecten zoals: Voor elk wat wils, De hokjes geest, Hidden emotions, Home is where the heart is. Naast deze werken zijn er ook sieraden te zien waaronder de in 2009 ontwikkelde sieradenlijn. Hiervan zijn er een tiental aanwezig bij de expositie.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Doesburg is een grote kunststad. Het is geweldig om elke keer weer te zien dat mensen uit het hele land komen voor de culturele zondag. Het aanbod in Doesburg is veelzijdig, veel kunst is tijdens deze dag te bewonderen maar er is ook kunst te beluisteren. Kortom een unieke mogelijkheid om Doesburg te beleven, idealiter sluit je de dag daarna af in een van de restaurants.


Hoe kunst-minded is de Doesburger?
Naar mijn mening is de Doesburger aardig kunst-minded. Ik ervaar dit elke keer weer omdat er toch tijdens de culturele zondagen veel bezoekers zijn, ook uit Doesburg. Jammer genoeg zijn er altijd veel meer kijkers en minder kopers. Begrijpelijk in deze sombere tijden, maar het is altijd leuk als mensen hun waardering uiten door iets van je te kopen.


Waar kennen we Madeleine Corbey nog meer van?
Sinds 2009 exposeert ik doorlopend bij Gasthuis Du Soleil, aan de Gasthuisstraat te Doesburg. Ik geef al jaren beeldhouwlessen en schilderworkshops bij de Volksuniversiteit te Zevenaar en ben dit jaar in Doesburg gestart met beeldhouwlessen in het Arsenaal. Ik heb het kunstwerk gemaakt voor het MKB Duiven bedrijf van het jaar 2011. Heb drie jaar meegedaan aan de kunstwandelroute op landgoed Enghuizen in Hummelo. Ben verder nog lid van de Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars en exposeert ook nog zo’n tien keer per jaar elders in binnen- en buitenland.


Vertel eens iets verrassends over uzelf.
Als kind wilde ik altijd al in de kunst, maar doordat daar volgens mijn ouders geen droog brood me te verdienen was, belandde ik in de bouw. Na bijna 30 jaar gewerkt te hebben als tekenaar bij Ingenieursbureaus en afdelingen architectuur/stedenbouw of bouwtoezicht bij gemeentes was de liefde voor kunst nog steeds niet verdwenen en de behoefte voor een vrij beroep alleen maar groter.


Sinds 2002 ben ik fulltime kunstenaar en helemaal gelukkig. Ik heb geen moment spijt gehad van het nemen van ontslag bij mijn toenmalige werkgever. De tijd was rijp om alsnog te gaan voor het geluk. Kunst en werken met mensen is daarbij voor mij heel belangrijk.


Ik geniet ontzettend van het doorgeven van mijn kunnen, op kunst- en ambachtsgebied aan anderen. Lessen geven is ook een passie. Het lijkt erop dat mijn cursisten dat ook voelen, want ik krijg altijd hele leuke reacties en de meeste cursisten raken aangestoken door het beeldhouwvirus, waardoor de meeste jaar op jaar doorgaan en ik steeds maar weer een nieuwe cursus kan starten.


Verder geeft het creëren van “plastieken met een gedachte” heel veel voldoening. Jammer dat de verkoop nog op zich laat wachten, zelf koop ik ook regelmatig werk van juist startende kunstenaars, dat zijn betaalbare buitenkansjes, een keer kijken is mooi maar wat is leuker dan elke dag van een kunstwerk te genieten?.Madeleine Corbey
Arsenaal
Kloosterstraat 15, Doesburg
www.atelier-allegro.nl

06-23937822


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg


Zie ook eerdere afleveringen van Kunst in Beeld:
Saskia Holthausen
Benjamin Mordehai Janssens
Lenie Weers
Marcel Blok
Nienke Menalda
Ad van den Brink
Slavica Sekuloski
Marga Bles
Marijke Schellekens