De laatste aanwinst van de Culturele Zondag Doesburg is de historische boekdrukkerij De Arend. Initiator hiervan is Arie Niks. In deze aflevering van Kunst in Beeld aandacht voor Niks’ passie, de drukkerij. Met passie vertelt hij over zijn grote verzameling oude drukkersmaterialen. De foto’s zijn weer van Joost de Wolf van JdW Fotografie.Wat is er bijzonder aan uw bedrijf in relatie met Culturele Zondag Doesburg ?
Om een misverstand te voorkomen: ik heb geen bedrijf, maar een grote verzameling oude drukkersmaterialen. Via mijn Historische Boekdrukkerij “De Arend” wil ik graag demonstreren hoe vroeger de boekdrukkunst werd uitgeoefend. En dat is op zich heel bijzonder, want slechts in een enkel museum in het land kun je de werking soms nog wel eens zien. Aangezien ik geen grote oplages wil drukken, uit mijn werk zich in grafische kunst. Zo maak ik momenteel een kalender in de oplage van slechts vijf exemplaren, waarbij net als bij de graficus Hendrik Werkman, ook sjablonen worden gebruikt. Ik verbruik daarbij jaarlijks ongeveer een kilo inkt.


Door de gigantische hoeveelheid lettertypes in mijn boekdrukkerij kan ik de bezoekers vertellen over de eigenschappen, ontstaan en verschillen tussen de letterfonts. Ik heb daartoe zowel antieke houten letters als loden letters in vele formaten. Ik druk voornamelijk op handgeschept papier, maar ook vele ander bijzondere papiersoorten worden gebruikt. Voor speciale gelegenheden bedruk ik (bier)viltjes.

Hoe belangrijk is kunst en de Culturele Zondag voor Doesburg?
Ik denk dat Doesburg zich hiermee onderscheidt ten opzichte van andere steden en dorpen in de ruime omgeving. Doesburg heeft op grote schaal bekendheid gekregen als kunststad met de daarbij behorende oude binnenstad. Dat trekt op die zondagen heel veel toeristen. Ik heb gemerkt, omdat ik al geruime tijd ook op dinsdagmiddag open ben, dat men ook op een ander moment terugkomt. Dat is van groot belang voor zowel de deelnemers van de Culturele Zondag als voor de middenstand en horeca. Ik vind overigens wel, dat het niveau van de deelnemers hoog moet blijven, zodat ook de kwaliteit van de route als trekker voor het toerisme blijft fungeren.


Hoe kunstminnend is de Doesburger?
Och, ik vermoed dat dat gemiddeld niet veel anders is als elders. Er is een vaste kern, die de verscheidenheid van de uitingen erg waardeert. Vele oud-Doesburgers hebben echter niet die betrokkenheid dat ze op een zondagmiddag eens een aantal adressen bezoeken. En dat vind ik erg jammer. Wel is er in onze stad een grote groep van inwoners, die hier nog niet zo lang wonen, die zeer kunstminnend is. Diverse keren hoor ik dat onder andere de Culturele Zondag met zijn vele ateliers en andere bijbehorende activiteiten reden was om voor de vestiging in Doesburg te kiezen.


Waar kennen we Arie Niks nog meer van?
Ach, ik wil niet zeggen dat ik een bekende Doesburger ben, maar velen weten wel wie ik ben. Dat komt onder andere door de politiek. Ik wil nog wel eens mijn zegje doen. Ik ben voorzitter van GroenLinks. Daarnaast ben ik ‘directeur’ van de Doesburgse Weduwenbeurs. Ook de Midwinterhoorngroep Doesburg ligt mij na aan het hart. Voor de gemeente ben ik lid van de stichting Cultureel Fonds. Bij de Rabobank zit ik in de ledenraad. En gewoon lid ben ik van diverse plaatselijke verenigingen onder andere Museumvereniging, NUT voor ’t Algemeen, Monumentenvereniging, Volkstuinvereniging, enz. Ook buiten Doesburg heb ik activiteiten.


Vertel eens iets verrassends over uzelf.
Samen met mijn echtgenote Ina houd ik regelmatig lezingen overal in het land. We hebben nu twee onderwerpen en wel: China en Tibet en ook De Geschiedenis van het Huwelijk. In voorbereiding is een lezing over de geschiedenis van drank en drinken met name in de schilderkunst. Daarbij gaat het over hoe de verschillende dranken, (melk, water, bier, wijn, sterke drank) in onze samenleving zijn gekomen in de verre oudheid. Een erg leuk onderzoek dat veel tijd kost. Naast deze bezigheden bevind ik mij elke donderdag in het Openluchtmuseum in Arnhem. Uiteraard sta ik daar in de oude drukkerij en doe daar veel schoolprojecten.


Arie Niks
Burgemeester Nahuyssingel 28
6981 AE Doesburg
0313 47 49 45
inarie@hetnet.nlFotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg