Zondag staat Doesburg weer in het teken van de maandelijkse culturele route. Tijdens elke editie van dit evenement zet DoesburgDirect.nl een van de deelnemers in de schijnwerpers. Deze keer is het de beurt aan Margo Ellen van Galerie Op Het Trepken, gevestigd in de Herenstraat 16.


Wat is er bijzonder aan uw galerie/atelier?
Mijn atelier is gesitueerd op de bovenste verdieping van ons huis, één van de oudste stenen huizen van Doesburg. Het pand Op Het Trepken, met nog echt de indruk van een Middeleeuwse woontoren, heeft een rijke geschiedenis. Het is onder andere een pastorie geweest, die omstreeks 1628 onderdak bood aan Jezuïeten en vele andere bewoners. Het is een rijkdom om in zo’n pand te wonen en te werken. Mijn galerie heb ik in de kelder, een boogkelder, die boven het maaiveld uitsteekt. De geschiedenis en de sfeer werken inspirerend.


Welke expositie/collectie is er nu te zien?
Mijn werk bestaat uit schilderijen, grafiek en beelden van steen. Vaak maak ik werk naar aanleiding van reizen, die ik heb gemaakt. Noord Amerika, Zuid Amerika, de Aziatische landen, het Midden-Oosten, Afrika, etc. De oude culturen laten bij mij vaak een diep spoor achter, de symboliek, het vakmanschap van de volkeren en het landschap. Een combinatie hiervan inspireert mij dikwijls tot het maken van ‘nieuw’ werk. Mijn laatste twee schilderijen zijn bijvoorbeeld een ode aan de dichter Hafez, die leefde omstreeks 1324 in Iran. Ruim een jaar geleden stond ik naast zijn tombe in een prachtige rozentuin in Shiraz.


Momenteel exposeer ik deze werken en ook schilderijen geïnspireerd op het oude Egyptische volk met al zijn Farao’s, vol van symboliek. Het zijn niet alleen de verre landen die mij aanzetten tot werken, maar ook de Europese landen, Nederland en de omgeving van  Doesburg, leunend tegen de IJssel.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Heel belangrijk. De culturele Route bestaat inmiddels 22 jaar. Ze trekt veel bezoekers uit Doesburg en van verder weg. Ze is ook mede bepalend voor de sfeer en uitstraling van de stad. Overal kom je in de stad en in de mooie panden kunst tegen.


Ook economisch vormt ze een goede impuls voor Doesburg. Ruim 10 jaar geleden (wij woonden toen nog in Zeist) waren mijn man en ik een weekend in Zutphen. We maakten een fietstocht langs de IJssel naar Doesburg. Nadat wij het stadje hadden verkend, zei ik tegen mijn man: ‘Hier wil ik wel gaan wonen’. Vanwege de uitstraling van de stad, de natuur, maar ook vooral vanwege de cultuur. Ruim een jaar later woonden wij in ons mooie pand aan de Heerenstraat nr. 16. Dit voelde meteen goed en tot op de dag van vandaag wonen wij hier met veel plezier.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
Tijdens de Culturele Zondag krijg ik Doesburgers en mensen van buitenaf op bezoek. Men geniet van ambacht, cultuur, historie en kunst. Wat de bezoekers ook vaak als positief aanmerken is het feit dat de kunstenaars in Doesburg wonen en werken en tevens een galerie houden. En dat dit alles is te zien in vaak mooie historische panden. En alles op loopafstand. Alles bij elkaar vormt dit voor velen het ‘Doesburgse genieten’.


Waar kennen we Margo Ellen nog meer van?
Ik heb in het verleden op verscheidene plaatsen geëxposeerd, lesgegeven en lezingen gehouden. Dat laatste onder andere in de Gasthuiskerk over grafiek. Nu ik wat ouder ben vind ik het ook fijn, dat ik atelier en galerie aan huis heb. Een stuk rustiger en veel minder ‘gedoe’. Bovendien een leuk en groot voordeel is het directe contact met de mensen die komen kijken. Verder houd ik van reizen, wandelen en het bezoeken van tentoonstellingen en concerten. Ik volg cursussen, lezingen en heb een tijdje geleden een opleiding gedaan aan het Jungiaanse Instituut.  Dit alles ter lering en de vermaak.


Vertel nog eens iets verrassend over uzelf.
Ik denk dat alles met alles samenhangt. Het groter geheel is voor mij een leidraad in mijn leven. In het verleden had ik een baan in de gezondheidszorg en ik heb veel gewerkt met terminale patiënten. Zij hebben mij veel aangereikt en geleerd. Dat hoop, liefde, kracht en schoonheid zelfs in iets kleins kan zitten, een gebaar, een gesprek, een oogopslag, een aanraking. Het zien en voelen van de natuur, het licht, de geur van iets. Al die lagen van beelden zetten mij aan tot creëren, het maken van etsen, schilderijen en beelden.


De diepere laag onder en door alles heen voelen. Een verbondenheid met mens, dier, natuur en materie. De uitdaging van een nieuw maagdelijk doek, het voelen van een ruwe steen. Om orde te scheppen uit de chaos. Ook reizen helpt daarbij, geeft verruiming en verdieping. De verbondenheid of zoals Jung het noemde: ‘Het collectief onbewuste’. Een ander land heeft ander licht en andere kleuren! grote meerwaarde. En het ontdekken, de verwondering, bijvoorbeeld het weten versus het voelen. Bijvoorbeeld het weten dat het regime in Iran niet deugt en als tegenstelling het contact met de buitengewoon aardige inwoners van datzelfde land. De schoonheid van de Perzen te zien is een enorme verrijking.


En dat Kunst verbindt, wisten wij al heel lang. Want kunst streeft naar vorm en hoopt op Schoonheid.


Of zoals Goethe het verwoordde:

Een mens zou iedere dag van zijn leven,

Naar muziek moeten luisteren, een gedicht lezen

En een mooi beeld bekijken, opdat de dagelijkse zorgen

Het gevoel voor schoonheid dat God de menselijke ziel gegeven heeft

Niet verloren doet gaan.Op het Trepken
Heerenstraat 16
6981 CT Doesburg
0313-484117Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg