De Culturele Zondag Doesburg kent een nieuwe deelnemer. Dat is Marjolin Goudsmid. Mooi moment om in deze aflevering van Kunst in Beeld aandacht te besteden aan deze nieuwe deelnemer. Laura Marjoleine Egbers-Kwak vertelt over haar werk, over het belang van kunst voor Doesburg en over een witte herdershond. Deze keer in Kunst in Beeld nieuwkomer Marjolin Goudsmid.Wat is er bijzonder aan jullie atelier?
Het atelier is eigenlijk werkplaats en showroom in één. Je ziet er alle machines staan die nodig zijn om te kunnen smeden. Er wordt in dit atelier gewerkt met een passie voor edelmetaal en glas. Het eindresultaat is mooi geetaleerd in de zelf ontworpen vitrines aan de wand. Bij de werkplek voor het glas is het een gekleurde boel met alle glasstaven die er liggen. Het uitzicht is prachtig want vanuit het atelier kijk ik rechtstreeks op de moestuintjes achter de Bresstraat.


Momenteel is er een gele bloemenzee te zien vanuit het raam. Het atelier is bereikbaar via de parkeerplaats (vergunninghouders) achter de Bresstraat waar men kan worden ontvangen via de officiële ingang voor een lekker kopje koffie of thee. Het atelier is helemaal nieuw. Het was een schuur van rode bakstenen deze hebben wij zelf verbouwd en geïsoleerd tot een strak afgewerkt atelier.


De ideeën komen van mij en de uitvoering is van Erik (mijn partner) zijn hand. Nu is het een heerlijke inspiratievolle ruimte geworden die openheid ademt en veel licht geeft. Het atelier wordt op zondag 4 november officieel geopend en zal vanaf dan ook deelnemen aan de culturele zondagen in Doesburg. Iedereen die op zoek is naar een uniek sieraad kan een kijkje komen nemen en even met ons kennis maken.


Welke expositie/collectie is er in november te zien?
De eigen sieradencollectie van Marjolin is dan te zien. Deze is fris, sprankelend, open en gekleurd. Laura ontwerpt droomsieraden met een passie voor edelmetaal en glas. Ze heeft haar opleidingen voor goudsmid/ondernemer gevolgd aan de Vakschool in Schoonhoven en aan Scuola di Arti Orafe in Florence, Italië.


Laura vervaardigd haar sieraden in de vorm van collecties met een eigen thema. Deze collecties hebben hun eigen verhaal. De verschillende thema’s van de sieradenlijnen hebben geen begin- of einddatum. De lijnen ontwikkelen zich onafhankelijk van elkaar en tegelijk met elkaar. De grote overeenkomst tussen de verschillende sieradenlijnen ligt in de verfijndheid van het smeedwerk. Elke collectie bestaat uit handgemaakte sieraden, als unica of in een beperkte oplage. Omdat ze allen handgemaakt zijn ontstaat er altijd een uniek en exclusief sieraad.


Inspiratie komt uit de natuur, Art Deco en balletjes spelen een grote rol. Ook de kwaliteit speelt een grote rol bij Marjolin goudsmid. Er wordt uitsluitend gewerkt met massieve, edele materialen en de beste stenen en parels. Alleen op deze manier heeft een sieraad de luxe uitstraling die het moet hebben.


Maatwerk op de persoon waarbij de “sfeer van de persoon” wordt gevangen in het sieraad is haar grootste talent, hierbij kan gebruik worden gemaakt van nieuw materiaal en/of oud goud. Bestaande sieraden krijgen op deze manier een nieuw jasje. Hiermee maakt ze ambacht tot modern kunstenaarschap.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Wij krijgen de indruk dat kunst erg belangrijk is voor Doesburg. Regelmatig komen er mensen van buiten Doesburg om de culturele route te lopen. Ook horen we dat inwoners van Doesburg zelf met hun bezoek het rondje lopen. De kunst is dus een trekpleister waar Doesburg baat bij heeft. Hoe dit voor ons in de praktijk zal zijn, zullen we vanaf nu gaan ontdekken.


Hoe kunst-minded is de Doesburger?
Persoonlijk ontmoeten wij in Doesburg veel mensen die op de een of andere manier iets met kunst te maken hebben en dat is in Doesburg veel meer dan in onze vorige woonplaats. Wat dat betreft denk ik dat de doesburger wel een en ander heeft begrepen van kunst. De Doesburger is cultureel en ondernemend ingesteld. Dit is voor ons ook de reden geweest om naar Doesburg te verhuizen.


Waar kennen we Laura Marjoleine Egbers-Kwak nog meer van?
Wij zijn lid van de volkstuindersvereniging en hebben een moestuintje op de Hoge Linie. Echt superleuk! Daarnaast lopen we regelmatig met onze witte herder door Doesburg. Zo’n witte hond valt wel op dus daar zijn wij onder andere door te herkennen.


De sieraden van Marjolin liggen vanaf de Hanzefeesten al bij Diva in de winkel. En op de Hanzefeesten was ik ook aanwezig bij Diva in de winkel om uitleg te geven bij de sieraden. Ze zijn iedere dag te bewonderen in de Diva winkel.


Verder zijn we druk met alles in en om huis omdat wij sinds februari in Doesburg wonen. We zijn dus regelmatig te vinden bij de bouwmarkt en in woonwinkels om iedere keer een stukje verder te komen met het klussen, haha!


Een specialisatietak van Marjolin is spelden.com. Hier kunnen bedrijven en particulieren voor een speciale gelegenheid (jubileum-)spelden laten ontwerpen en maken eventueel met het bedrijfslogo.


Vertel nog eens iets verrassend over jezelf.
Ik vind het heerlijk om uitdagingen aan te gaan en zodoende eindigde het schouderontwerp “Strapless” voor bij een strapless jurk van mij met de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd bij de beste 15 van Nederland!


In 2009 organiseerde ik de ambachtsbeurs a Mano. Bij deze beurs werd het oubollige karakter van het woord ambacht eens stevig aangepakt. Vakdemonstraties en een performanceprogramma zorgden ervoor dat de bezoeker mee genomen werd in de wereld van ambacht die zeer moderne  en kunstzinnige producten levert. Het motto werd: ambacht à modern kunstenaarschap en was een groot succes.


Ook is het superleuk om samen te werken. Daarom is er nu een samenwerkingsverband met Afke Kerkhoven. Zij heeft op dit moment geen eigen atelier maar heeft werk dat goed aansluit bij mijn werk en dat moet gezien worden. Zij is de eerstkomende tijd gastexposant in atelier Marjolin. Over het algemeen bruis ik van de ideeën en is er tijd tekort om ze allemaal uit te voeren.


Atelier open:
Elke donderdag van 10.00 tot 17.00 uur
Elke Culturele zondag
Of op afspraakMarjolin Goudsmid
Bresstraat 32
6891 CB  Doesburg
Tel: 06-526 48 789
www.marjolin.nlFoto’s: Joost de Wolf/JdW Fotografie