De landelijke media hebben het bouwconflict tussen de gemeente en bewoners van de Beinum over de bouw van een kleine tweehonderd nieuwe woningen in het vizier. Vanochtend pakte De Telegraaf groot uit met een bericht over de vertraging van de bouw van de nieuwe wijk als gevolg van de mogelijke aanwezigheid van een of meerdere steenuilen in het gebied.


Met vette letters staat in de ochtendkrant te lezen ‘Steenuil strop voor Doesburg’. De Telegraaf meldt dat de gemeente Doesburg te maken heeft met een financiële strop van zo’n anderhalve ton euro als gevolg van de vertraging die is opgelopen door het conflict met actievoerende buurtbewoners van Beinum.


Projectambtenaar Andre Putker zegt dat er op korte termijn iets moet gebeuren. Als gevolg van een juridisch geschil ligt de bouw momenteel stil. ‘We hebben becijferd dat dit de gemeente nu al anderhalve ton heeft gekost. Onder meer voor juridische bijstand, maar ook omdat we telkens aanvullende onderzoeken moesten laten verrichten. Het bedrag dreigt op te lopen tot een half miljoen euro’, aldus Putker in De Telegraaf.


De actiegroep tegen de komst van de nieuwe woningen laat bij monde van secretaris Gerard Bäumler weten dat de gemeente momenteel achter het net vist. Bäumler in De Telegraaf: ‘Het broedseizoen is immers officieel al begonnen: dat loopt van 1 maart tot 1 september. Er zitten hier drie steenuilen. We hebben daar niet alleen foto’s van, maar ook de ringnummers. Dat dit nu al anderhalve ton heeft gekost? Tja, dat heeft de gemeente over zichzelf afgeroepen. Ze wisten dat hier steenuilen zitten’.


De gemeente heeft een spoedappel aangevraagd na een voor de gemeente recente negatieve uitspraak van de rechter. Voorlopig is nog datum voor een nieuwe rechtszaak gecommuniceerd.


Zie ook:

Gemeente wil controle van steenuilexpert