De historie van de binnenstad van Doesburg is sinds vandaag te ontdekken op de mobiele telefoon. Via het zogeheten layar op basis van augmented reality kan met een iPhone of een andere smartphone informatie worden ingewonnen over gebouwen, kerken of andere bezienswaardigheden.


Augmented reality is steeds vaker in het nieuws en staat voor het verrijken (augment) van wat we dagelijks ervaren (reality). Layar is een populair voorbeeld van augmented reality en legt een digitale laag met informatie over het camerabeeld van een mobiele telefoon.


Bij het kijken door de camera verschijnen voortdurend ikoontjes in beeld. Wanneer die worden aangeklikt volgen er teksten en foto’s over de objecten die men door de camera ziet.


Layar kan gratis worden geïnstalleerd op de iPhone en diverse soorten smartphones, telefoontjes met mobiel internet. Sinds de presentatie halverwege 2009 installeerden al 1,6 miljoen mensen Layar op hun mobiel.


De opkomst van AR biedt interessante kansen voor de vrijetijdssector. Het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme presenteerde daarom als één van de eersten toeristische layars:


Layars voor de Hanzesteden langs de IJssel tonen de historie van de binnensteden van Doesburg, Zutphen, Zwolle en Kampen. Wie rondkijkt door de camera van zijn mobiel krijgt historische foto’s in beeld. Deventer en Hasselt worden deze zomer toegevoegd aan de Hanzesteden-layars.


De Layars zijn gerealiseerd in samenwerking met Bureau Hanzesteden, Gelders Erfgoed, KCO, Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, het Twents Bureau voor Toerisme en Ordina.


Belangstellenden kunnen de layars gratis installeren op de eigen mobiele telefoon en al wandelend meer te weten komen over Doesburg.