Deelnemers van kookworkshops bij Gasthuis du Soleil in Doesburg hebben een eigen kookboek uitgebracht. In het boek staan allerlei gerechten die de deelnemers afgelopen jaar tijdens workshops onder leiding van Rene van Doornum hebben gemaakt. Het boek heeft de naam ‘de kookbende van Doesburg’ gekregen. Roerganger achter het boek is Marc Nijborg van Bureau de Clou uit Duiven. Nijborg is een van de tien deelnemers die maandelijks koken in Gasthuis du Soleil.


‘Het is eigenlijk als een soort van grap begonnen. Ik kook daar nu bijna een jaar en riep gekscherend dat ik een kookboek zou maken. Bij elke workshop heb ik foto’s gemaakt. Deze foto’s en de gerechten zijn verwerkt in een boek’, aldus Nijborg.


De volgers van de workshop maken per avond een maaltijd variërend van vier tot zes gerechten. Nijborg: ‘Vaak in teams van twee personen. Uit de gemaakte gerechten heb ik een selectie gemaakt. Er zijn zo’n twintig gerechten in het boek gekomen’.


Een van de mooiste en meer opvallende gerechten is volgens Nijborg een voorgerechtje van zuurkool met kabeljauwfilet. ‘Apart, maar lekker. Die Rene (Rene van Doornum, eigenaar van Gasthuis du Soleil, red.) bedenkt altijd weer mooie opdrachten.’


Nijborg is erg te spreken over de workshops. ‘Gasthuis du Soleil is een goede combinatie van ambiance en de spullen goed elkaar hebben. Rene heeft zowel theoretisch als organisatorisch de boel goed geregeld. Koken in Gasthuis du Soleil geef ik een dikke acht.’


Rene van Doornum is trots op het boek. ‘Het doet je toch wel wat wanneer jouw eigen recepten gepubliceerd worden met mooie foto’s’.