De Grote of Martinikerk in Doesburg is zondag 10 november het decor van het Leids Barok Ensemble met op de tenor Nico van der Meel. De Stichting Doesburgse Muziekcultuur (StiDoMu) is organisator van het muzikale evenement en leden van StiDoMu krijgen korting op hun entreekaartje.

 

Geopend wordt de muzikale middag met de cantate BWV 82 ‘Ich habe genug’ van Johann Sebastian Bach. daarna volgen werken van de barokcomponisten Händel, Geminiani en Muffat.

 

Het Leids Barok Ensemble, opgericht in 1988, bestaat uit 14 strijkers en clavecimbel. Het ensemble brengt muziek tot klinken uit de tijd van de barok van ca 1600 tot 1800. Om het klankideaal van destijds zo dicht mogelijk te benaderen, spelen de strijkers op darmsnaren en zijn de instrumenten een halve toon lager gestemd dan in de moderne concertpraktijk gebruikelijk is. Het instrument ‘opent zich’ daardoor en de klank wordt warmer. Ook de wijze van spelen (vingerzetting, frasering, articulatie en stokvoering) is anders.

 

De meeste strijkers spelen met kopieën van authentieke barokstrijkstokken. Het LBE treedt op als hechte groep, zonder dirigent. De inspirerende leiding van concertmeester Roelof Balk leidt tot overtuigende interpretaties en laat tevens ruimte voor individuele inbreng, waardoor een spontane en verrassende dialoog ontstaat, die kenmerkend is voor het ensemble.

 

Nico van der Meel, tenor,  begon eerst een wiskunde studie in Leiden, daarna besloot hij van zijn muzikale activiteiten zijn beroep te maken. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 1987 cum laude afstudeerde voor het hoofdvak zang. Hij volgde in zijn jonge jaren masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Evelyn Lear, Ruud van der Meer, Robert Holl en Elisabeth Schwarzkopf.

 

Hij verwierf internationaal aanzien, hoofdzakelijk als zanger van oude muziek en meer in het bijzonder als evangelist in de passionen van J.S. Bach. Hij zong onder leiding van beroemde dirigenten als Gustav Leonhardt, Nicolaus Harnoncourt, Jan Willem de Vriend, Jos van Veldhoven, Herbert Blomstedt, Colin Davis, Peter Schreier en Frans Brüggen. Talloze cd’s met oude muziek getuigen van zijn activiteiten als zanger.

 

Van der Meel maakt deel uit van het ensemble Camerata Trajectina, al bijna veertig jaar dé pleitbezorger voor de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Bij dit ensemble werkte hij mee aan meer dan twintig cd’s. Hij treedt regelmatig op als gastdocent bij diverse conservatoria.
Zondag 10 november aanvang 15.30 uur in de Grote of Martinikerk te Doesburg. Toegang € 12,50, voor 65+  € 11,50 en voor donateurs van StiDoMu € 10,50.