Stadt en Ambt Doesborgh en De Roode Tooren Doesburg houden op donderdag 7 mei een lezing. De lezing gaat over Hooibergen in soorten maten. Drs Suzan Jurgens uit Apeldoorn verzorgt de lezing die in het Meulenhuus, Bergstraat 48 in Doesburg wordt gehouden. De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is voor leden gratis en niet leden betalen 5 euro per persoon.

 

Hooibergen, haverbergen, parapluutjes, stoltenbergen… Voor dit bouwwerkje met in hoogte verstelbaar dak zijn nog veel meer benamingen in omloop, die samenhangen met het gebruik en de constructie. Suzan Jurgens doet hier al jarenlang onderzoek naar, in binnen- en buitenland, waarbij ook de geschiedenis van de hooiberg, van de prehistorie tot heden, niet vergeten wordt. Zo blijken er vele regionale verschillen te zijn, die vaak terug te voeren zijn op de mogelijkheden die de grond bood en de grootte van de bedrijven. Hoewel traditie niet uit het oog mag worden verloren blijken veel verschillen een functionele achtergrond te hebben, al is hiervan nog lang niet alles bekend.

 

In de lezing zullen al deze aspecten aan de orde komen, met zeer veel fotomateriaal, dat een kijkje biedt in een wereld die zo goed als verdwenen is. Ook rond Doesburg in de Achterhoek en Liemers en op de Veluwe, is de hooiberg op zijn retour. Wel worden er in den lande tegenwoordig weer nieuwe gebouwd, meestal zonder agrarische functie en soms meer, maar meestal minder gelijkend op het origineel. Kennelijk raakt de hooiberg aan nostalgische gevoelens over het platteland. De hooiberg hoort bij Nederland!

 

Suzan Jurgens is historisch geograaf. Zij is destijds aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd op het onderwerp ‘Hooibergen en vloedschuren in het Gelders rivierengebied’. Sindsdien heeft het onderwerp haar niet meer losgelaten en heeft zij in binnen- en buitenland onderzoek naar hooibergen verricht en daarover gepubliceerd. Zij is wetenschappelijk adviseur van de in 2005 opgerichte Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland.