De historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh houdt op donderdag 22 september een lezing over de Romeinse waterwerken in Gelderland. De lezing vindt plaats in Het Meulenhuus in Doesburg (start om 20.00 uur) en wordt gegeven door drs. Jan Verhagen.

De streek de Liemers is van oudsher een tussengebied tussen het Rivierengebied, de Veluwe en de Achterhoek. Liemers komt van het Latijnse woord voor grens: Limes.

Deze rijksgrens stamt nog uit de tijd van de Romeinen, evenals de tot de verbeelding sprekende waterwerken zoals de Drususdam en Drususgracht. Aan de hand van opgravingen en beelden wordt nu een overzicht gegeven van de wijze waarop mensen vanaf de prehistorie in dit gebied wisten te overleven.

 Een van de ontdekkingen is die van de resten van de middeleeuwse burcht: Sevenaer. Deze burcht had muren van wel bijna 5 meter dik.

 Jan Verhagen is bezig met een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit met als onderwerp: de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta. Dit onderzoek heeft al een aantal nieuwe bevindingen opgeleverd.

Ook voor de Romeinse plaatsnamen in Gelderland heeft de spreker een nieuwe identificatie ontwikkeld. Hier blijken oude theorieën over dit onderwerp te sneuvelen.

Jan Verhagen (geboren in 1949) werkte als docent biologie en plaatsvervangend rector aan het Liemers College te Zevenaar. Hij is vanaf 1979 actief in de vrijwillige archeologie, sinds 2004 is hij ook beroepsmatig actief. Jan publiceert over de regionale archeologie en presenteert dit op verschillende manieren aan het publiek.

Leden van Stad en Amt Doesborgh mogen gratis naar binnen. Niet-leden betalen 5 euro om de lezing bij te wonen. De zaal gaat om 19.30 uur.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.