In Het Meulenhuus in Doesburg vindt op donderdag 15 december de lezing ‘De geschiedenis van de kerstbribbe’ plaats. De lezing wordt verzorgd door Jan de Vries van het Kerstkribbemuseum in Wolvega. De lezing begint om 20.00 uur.
De internationale collectie kerskribben van Jan de Vries uit Wolvega: ‘Reeds als kind stond ik mij te vergapen aan de grote beeldengroepen die rond de kerst in de katholieke kerken werden opgesteld. Jarenlang koesterde ik de wens om een beeldengroepje te mogen bezitten, dat in de kersttijd een ereplaats in de woonkamer zou kunnen krijgen. Deze lang gekoesterde wens werd eerst vervuld toen ik in 1979 van mijn kinderen een eenvoudig kerststalletje van de HEMA kreeg.
Nog steeds neemt dit beeldengroepje, dat is vastgelijmd in een eenvoudig stalletje, een zeer bijzondere plaats in mijn verzameling in. Ik realiseerde me op dat moment niet, dat hiermee de basis was gelegd voor de grote collectie kerstkribben, die ik momenteel bezit.
Een jaar later wist ik beslag te leggen op een aantal onbeschilderde beelden uit een klooster in het Limburgse Steyl. Deze beelden waren echter stuk voor stuk afkomstig uit verschillende groepen en liepen qua stijl en grootte nogal uiteen.
Om er toch nog een fraai geheel van te maken beschilderde ik, onder het toeziend oog van Broeder Aquino, de beelden in authentieke kleuren, waardoor er alsnog een aardig geheel ontstond, dat werd uitgebreid met een Oostenrijkse stal. Hierna kreeg ik de smaak pas echt goed te pakken en ging ik op zoek naar meer in stijl uiteenlopende groepen, waarbij vooral de nadruk werd gelegd op de invloed die de eigen volkskunst uit diverse landen op de ontwikkeling van de kerstkribbe heeft gehad.
Dat ene geboortetafereel, dat over de gehele wereld op honderden en waarschijnlijk wel duizenden manieren is uitgebeeld, geeft een extra dimensie aan het verzamelen van kerstkribben. In het door mij, in het kader van het vak Heemkunde voor het Weststellingwerfse basisonderwijs, geschreven boekje ‘De geschiedenis van de kerstkribbe’, heb ik de ontwikkeling van de kerstkribbe vanaf de tweede eeuw na Christus tot heden beschreven.
Ook werd bij het opzetten van de collectie aandacht besteed aan de verscheidenheid van gebruikte materialen zoals: klei, terracotta, maïsblad, glas, tin, gips, diverse houtsoorten, zeepsteen, was, porselein, stro, blik, ijzer, mergel, giethars, fimoklei, leer, kurk, brooddeeg, marmer, plastic, touw, brons, jute, stof, parelmoer, bananenblad, wol, enzovoort.
Op dit moment is een grote internationale collectie opgebouwd, bestaande uit meer dan 350 kerstkribben uit diverse landen zoals: Duitsland, Nederland, België, Rusland, Mexico, Japan, Colombia, Denemarken, Israël, Kenia, Polen, Thailand, Bangladesh, Hongkong, El Salvador, Filipijnen, Ivoorkust, China, Taiwan, Curaçao, Sri Lanka, Indonesië, Zaïre, Thailand, Italië, Engeland, Opper Volta, Nigeria, Chili, India, Kameroen, Ghana, Rwanda, Spanje, Ecuador, enzovoort.
Ook uit kerken afkomstige groepen behoren tot de collectie. Het nadeel hiervan is echter dat deze nogal wat ruimte vergen.’
Tijdens de lezing zal de heer De Vries uitgebreid ingaan op het ontstaan en de geschiedenis van de kerstkribbe in de loop der eeuwen. U mag eventueel uw eigen kerstkribbe of delen hiervan ter beoordeling op deze avond meebrengen. Jan de Vries zal ze graag met de aanwezigen bespreken.
Leden van Stad en Ambt Doesborgh mogen gratis naar binnen. Niet-leden betalen 5 euro per persoon.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg, Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.