Logistiek en artistiek spektakelstuk in Doesburg

Op zaterdag 21 mei kan Doesburg zich opmaken voor een logistiek en artistiek spektakelstuk. De zestig delen van het kunstwerk Het Oude Ambacht van kunstenaar Jan Homan, een muurreliëf, worden die dag vanuit Vorden afgeleverd bij de oude loods van Woonservice IJsselland.

Van het monumentale kunstwerk, dat oorspronkelijk uit zeventig elementen bestond, resteren nog ongeveer zestig delen. Eenmaal in Doesburg gaat de werkgroep Retourtje Doesburg aan de slag om het kunstwerk te conserveren en er een bestemming voor te vinden.

Toen op 12 oktober 1966 de Doesburgse LTS werd geopend prijkte het kunstwerk van Homan op de gevel. Het Oude Ambacht weegt zo’n 2000 kilo en werd destijds gemaakt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap, op voorspraak van het toenmalige schoolbestuur ‘De Vereeniging Industrie’. Kosten: 21.000,- gulden.

Toen het schoolgebouw in 2003 werd gesloopt bleef Het Oude Ambacht gespaard. Sinds 2006 ligt het opgeslagen bij de Ezelstal in Vorden, de instelling die de artistieke erfenis van Jan en Jetty Homan beheert.

Het vervoer van de zware elementen vindt plaats per oplegger. Deze is ’s ochtends om 9.00 uur bij de Ezelstal. Nadat de zestig delen op pallets zijn geladen wordt de oplegger rond 11.00 uur in Doesburg verwacht. Het transport wordt begeleid door Eddy Berentsen, die als ambtenaar betrokken was bij de plaatsing van het kunstwerk en die nauw met Homan heeft samengewerkt.

De oplegger wordt beschikbaar gesteld door het Doesburgse bedrijf Rotra en bestuurd door chauffeur Ingo Berendonk.

De terugkeer van het kunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Graafschap, Woonservice IJsselland, De Doesburgse Gestichten van Weldadigheid en de Stichting Doesburgs Goed .

Meer informatie over het project is te vinden op www.retourtjedoesburg.nl

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.

1 reactie

  1. ankie seegers

    Leuk dat dit -via een omweg- bewaard is gebleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑