In Doesburg vindt op woensdagavond 14 januari een manifestatie plaats naar aanleiding van de terreurdaden in Frankrijk. De manifestatie wordt gehouden voor het behoud van vrede en vrijheid, en dat meningen en tradities in ere worden gehouden. De manifestatie draagt de naam ‘liefde is sterker dan haat’, een letterlijke vertaling van een bekende cartoon van Charlie Hebdo.
De tragische moorden in Parijs van afgelopen woensdag hebben wereldwijd veel mensen geraakt en aan het denken gezet. Ook in Doesburg, stelt Ben Kruk namens de initiatiefgroep. In Doesburg wonen mensen met meer dan 100 verschillende achtergronden. Ze behoren tot verscheidene etnische groepen en hangen verschillende geloven aan of helemaal geen geloof. Ze houden er vaak uiteenlopende meningen op na en houden verschillende tradities in ere. ‘Dat is mooi en moet zo blijven. Dat kleurt Doesburg’, aldus Kruk.
Kruk: ‘We zijn allemaal Doesburgers. En we willen met behoud van die verscheidenheid in vrede en vrijheid met elkaar samenleven. Mensen zijn boos en verbijsterd over deze aanslag op ieders grondrecht van vrije meningsuiting. Daar willen we in Doesburg ook uiting aan geven, zoals dat afgelopen donderdagavond ook in vele grote steden in Europa gebeurde’.
Doesburgers worden opgeroepen om mee te doen met de manifestatie ‘liefde is sterker dan haat’. Op woensdagavond 14 januari kunnen belangstellenden vanuit de wijk meelopen naar het vredesmonument op de Markt. Daar komen alle deelnemers om 18.00 uur samen aan de voet van het monument van Jan Wolkers dat symbool staat voor onze vrijheid.
Verzamel- en vertrekpunten voor de tocht naar het vredesmonument op de Markt zijn:
– vanuit Beinum: de Wetelaar en de Ark, Zanderskamp 93/95 (vertrek op de fiets! rond 17.40 uur);
– vanuit De Ooi: de Anne Frankschool, Forsythiastraat 1 (vertrek rond 17.30 uur);
– vanuit het Molenveld (Noordelijk en Zuidelijk): speeltuin Kindervreugd, Marijkelaan 1 (vertrek rond 17.45 uur);
– vanuit de Binnenstad: de Horizon-stad school, Meipoortwal 1 (vertrek rond 17.45 uur).
Vanuit ieder vertrekpunt loopt een lid van het college van B&W mee.
Kruk: ‘Zijn vrijheid en verdraagzaamheid belangrijk voor u? Verafschuwt u de aantasting van het vrije woord? Laat het elkaar op uw eigen manier zien en horen tijdens de tocht naar het vredesmonument. Neem ook uw kinderen mee: het gaat ook hen aan. En vindt u een potlood of pen, een bloem, een kaars, een fakkel of een lampje passend? Neem het mee’.
Bij het vredesmonument bestaat de mogelijkheid om meegebrachte of ter plekke geschreven meningen en wensen op te hangen als een tastbare herinnering. Na de tocht is er op de Markt een kort programma met enkele Doesburgse sprekers, waaronder waarnemend burgemeester Gosse Noordewier.
Aan de manifestatie wordt meegewerkt door de gemeente Doesburg, kerken, de moskee, scholen, het Kunstlab, enkele raadsleden en vele anderen.
Wat kan ik toevoegen aan de vele afkeuringen die al zijn weergegeven in de media, woorden schieten te kort! Wat mij weer opnieuw schokte in een uitzending op de tv, was de uitspraak van een jongeman tijdens de demonstratie in de Schilderswijk. Hij schreeuwde Allah is de baas over heel Nederland. Toen dacht ik was hij maar baas over jou, kon hij jou maar beteugelen en op gedachten brengen om er samen in onze maatschappij iets moois van te maken.