FysioKort begon twaalfenhalf jaar geleden als eenmanspraktijk op een bedrijventerrein. Inmiddels is het uitgegroeid tot veelzijdig zorgbedrijf in het centrum van de stad. Een gesprek met oprichter en eigenaar Martijn Kort.
Sportfysiotherapie, oedeemfysiotherapie, manuele therapie, dry needling. Zo maar een greep uit het behandelassortiment van FysioKort. Voor elke klacht lijkt een oplossing en bij elke klacht staat de gast centraal.
Aanpassen aan de tijd en omgeving, straalt Martijn Kort uit. De 38-jarige ondernemer runt zijn praktijk in de voormalige bibliotheek in de Zandbergstraat in het centrum. Met ruime behandelkamers en een royale sportzaal wil hij de toekomst in. Een toekomst die wat hem betreft verder gaat dan het pappen en nathouden-systeem van veel fysiotherapeutpraktijken in Nederland.
In een vraaggesprek licht de jubilaris zijn ondernemersvisie toe.
Hoe kijk je terug op 12,5 jaar FysioKort?
Het is snel gegaan. Ik ben trots op hoe het is gegroeid en wat we met ons team hebben bereikt. Ben alleen begonnen in Astrid’s Aerobics op bedrijventerrein Beinum-West en daar uit de voegen geklapt. Nu hebben we 5 fysiotherapeuten, 2 fitnessmedewerkers en meerdere disciplines. De ouderwetse manier van fysiotherapie – van pappen en nathouden – had geen bestaansrecht meer. Je moet naar meerdere faciliteiten en disciplines zoals kinder- en jeugdtherapie, ergo, diëtist, podotherapie en medische pedicure. Onder één dak samenwerken is belangrijk. Zo zijn wij bewust gestart met een sportschool vanwege de oefenmogelijkheden.
Wat is het belangrijkste moment geweest de afgelopen 12,5 jaar?
Dat is toch wel de verhuizing naar dit pand in de stad. Hier kan ik pas echt mijn vleugels uitslaan. Ook belangrijk is geweest het opzetten en deelnemen aan Fysiocare Zuidoost Gelderland, een coöperatie van 27 fysiopraktijken in de regio. We kunnen elkaar nu beter helpen en beter onderhandelen. Bijvoorbeeld bij de waarneming van ziekte. Je kunt nu sneller terugvallen op collega’s.
Bij Fysiocare lopen we voor met de manier van verslaglegging in ons EPD. Daardoor hebben we minder administratieve last. De kwaliteit van je behandeling is aan de behandelbank of in de oefenzaal. Niet achter de computer. Iedereen schopt tegen de zorgverzekeraars aan, maar wij zoeken juist de samenwerking. Hierdoor is er minder administratieve rompslomp. Dat werkt.
Hoe heb jij de klanten de afgelopen 12,5 jaar zien veranderen?
Mensen zijn meer eisend. Ze willen graag een bepaalde behandeling op een bepaalde dag. Mensen zoeken meer op internet en stellen zelf diagnoses. Maar er staat zo veel onzin op internet. Soms kunnen eigen oefeningen juist averechts werken. Meest voorkomend zijn rug-, nek- en schouderklachten. Dan komt de knie. Mensen zoeken op internet oefeningen op, maar riskeren hiermee het verkeerde effect.
Sinds 2006 is er Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie, waarmee mensen zonder verwijzing van huisarts of specialist naar de fysiotherapeut kunnen. De fysiotherapeut is tegenwoordig prima in staat om een diagnose te stellen en advies te geven. Wij zoeken de oorzaak op, huisartsen schrijven medicijnen uit.
We zien tegenwoordig andere klachten, bijvoorbeeld door verkeerde voeding en minder bewegen. Zitten is het nieuwe roken en 10.000 stappen per dag is de norm. Daar hameren we meer op. Stap bijvoorbeeld een bushalte eerder uit en loopt het laatste stukje naar huis. Of parkeer de auto buiten het centrum en loop wat verder naar de winkels. Ook zien we meer blessures binnenkomen als bijvoorbeeld sportscholen nieuwe programma’s opstarten of het voetbalseizoen weer begint.
En wat te denken van de e-bike. Handig hoor, maar het zorgt voor meer ongevallen en botbreuken, zo ervaren wij in onze praktijk. Ook vind ik dat er meer subsidie moet komen op biologische voeding. Gezonde voeding is belangrijk en moet betaalbaar zijn.
Hoe heb je jouw branche en jouw vak zien veranderen?
Vroeger was alles massage, daarna was alles oefentherapie. Nu zie je meer combinaties van verschillende behandelmethodes. Er wordt nu meer gekeken naar wat je het beste kunt doen. Daarom hebben wij meerdere soorten behandelingen samengevoegd. Ik doe constant opleidingen om bij te blijven. Onlangs heb ik orthomoleculaire therapie en anderhalvelijnszorg afgerond, om zo de zorg nog verder te kunnen optimaliseren. Omdat de branche en het vak continue ontwikkelt, kies ik bewust voor relatief jong personeel. Die groeien op met het besef dat je jezelf constant moet ontwikkelen om bij te blijven.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Blijven ontwikkelen in de nieuwste behandelmethodes. En nog completer worden. Ook wil ik meer samenwerkingsverbanden aangaan. Zo is ons doel om in de loop van de tijd alle specialisaties en verbijzonderingen in de praktijk te hebben. Verder gaan we fitness uitbreiden. We hebben een mooie sportzaal en daar moeten mensen gebruik van kunnen maken. Ander punt is duurzaamheid. Daar geloof ik in. Dus ik denk dat we misschien gaan verbouwen of nieuw bouwen. We zitten in een oriënterende fase. Wel blijf ik Doesburg trouw.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.