Doesburgse coalitie verdeeld over groeiplannen bedrijventerrein

De plannen om het Bedrijventerrein Verhuellweg uit te breiden, verdeelt de coalitie in Doesburg. Donderdag tijdens de raadsvergadering is coalitiepartij PvdA/GroenLinks een van de indieners van een motie om een onafhankelijk second opinion onderzoek uit te laten voeren.

Al geruime tijd is er veel te doen over de uitbreidingsplannen van bedrijven op het bedrijventerrein Verhuellweg. Tegenstanders vrezen overlast en richten hun pijlen op de lokale politiek.

Zo is er een briefwisseling gaande tussen bezorgde binnenstadbewoners en burgemeester Loes van der Meijs. De bewoners vinden dat tijdens de commissievergadering VROM op 8 september er schijn van belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden. Burgemeester Van der Meijs ontkent, waarop de bewoners weer een brief hebben geschreven.

Intussen hebben CDA, SP, D66 en dus PvdA/GroenLinks een motie opgesteld die ze donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in willen brengen. De motie vraagt het college van B&W om een onafhankelijk second opinion onderzoek uit te laten voeren over het ontwerp bestemmingsplan. De coalitie in Doesburg wordt gevormd door Stadspartij Doesburg, de PvdA/GroenLinks en de VVD.

Bedrijventerrein Verhuellweg is een belangrijke schakel in de lokale economie. Niet alleen zorgen de bedrijven voor werkgelegenheid, ook in de periferie profiteren bedrijven en verenigingen van de aanwezigheid van deze bedrijven. Diverse bewoners en organisaties onder aanvoering van Ruud Smit en Lo Cohen zijn tegen de uitbreiding van het bedrijventerrein.

Lees ook:
Oer-Doesburger Maarten Jansen hekelt ‘bedrijfjes wegpesten’
Stadspartij zoekt alternatieve oplossingen voor bedrijventerrein
Ex-wethouder Lo Cohen: ‘Uitbreiding bedrijventerrein mag inzet Gemeenteraadsverkiezingen zijn’

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekEtos Doesburg en Restaurant China

3 reacties

 1. Robert Duis

  LS.,

  Vraag No. 1: Hoeveel kost dit “Onafhankelijk Second Opinion Onderzoek?”
  Vraag No. 2: Hoeveel tijdsduur zou dit onderzoek gaan innemen?
  Vraag No. 3: Indien deze MOTIE inderdaad wordt aangenomen:
  “Hoe zeker is het dan dat deze MOTIE ook werkelijk wordt uitgevoerd,
  ervan uitgaand dat de antwoorden op de vragen
  No’ s 1 en 2 vooraf bekend zijn.

 2. E.C. Nierstrasz

  De motie is zeer nuttig en moet zonder meer uitgevoerd worden!

  Donderdag 30 september 2021 is het eindelijk zo ver, de gemeenteraad moet gaan beslissen over de vaststelling van de wijziging van het bestemmingsplan, aangevraagd door Rotra c.s. Of je nou vóór of tégen de uitbreidingsplannen van Rotra c.s. bent, als burger en als leek wil je dat er over de inhoud gepraat wordt. Of desnoods stevig gediscussieerd. Maar waarom moeten er nou tóch weer enkele raadsleden partij-politiek erbij halen en zelfs andere raadsleden en partijen beledigen? Hebben zulke mensen dan niets beters te zeggen? Gelukkig lieten de andere raadsleden zich niet verleiden tot kinderachtige partij-discussies.
  Want het gáát niet over de verkiezingen van volgend jaar. Het gáát niet alleen over de eigen (kleine) achterban. En het gaat ook niet alleen om de mensen die bij de Rotra c.s. werken, al spreekt het vanzelf dat het voor hen zeker een heel belangrijk plan is. Maar het gaat om de volgende decennia, de toekomst van 11.000 burgers van onze stad. En daarvan is een groot deel bezorgd over zijn gezondheid, denk aan de extra luchtvervuiling, denk aan het extra lawaai, denk aan de extra bodemvervuiling. Vervuiling die niet alleen op onze tuinmeubels neerdaalt maar ook op de planten in de volkstuinen, op de begroeiing van weiden en bossen en op de bodem. En natuurlijk, dat gebeurt nu ook al. En daar zijn we allemaal schuldig aan, we willen dat de winkels goed bevoorraad worden en de pakjes vlot bezorgd. De vraag die nu voor ligt, is of we substantieel méér vrachtwagens zo dicht bij de stad willen en onder welke voorwaarden dan wel.
  Andere burgers zijn meer bezorgd over de natuur of over de horizonvervuiling door een mega-loods naast de stad enerzijds en naast een natuurgebied anderzijds. Dat nu de uitkomst van de raadsvergadering op 30 september is dat er nog eens met andere ogen naar het geheel aan wijzigingen, rapporten en zienswijzen wordt gekeken, lijkt een goede uitkomst. Het is een complex probleem, niet alleen voor de burgers maar zeker ook voor de raadsleden. Het duurt lang voordat je enige grip hebt gekregen op deze moeilijke materie en het is dus een wijs besluit de zaken waar het in de kern om draait eens goed met een ander ingenieursbureau te bekijken.
  Hoe het ook zij, welke insteek je ook voor ogen hebt om vóór of tégen het plan te zijn, het gaat hier om een vérstrekkende beslissing van onze gemeenteraad voor de toekomst van de stad en níét om de volgende verkiezingen. Laat dat een leidende gedachte zijn voor onze volksvertegenwoordigers.

 3. Frans van der Krul

  E.C. Nierstrasz het zal zekers een inzet worden van/voor de verkiezingen, Ik lees nergens getallen over het aantal FTE’s hierbij, als dit niet duidelijk is kan je niets zeggen over oa de werk gelegenheid, waarom wordt hierover gezwegen??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑