Er komt een herdenkingsconcert voor Max Reger, bouwer van het Walcker-orgel en honderd jaar geleden overleden. Het concert vindt plaats in de Grote of Martinikerk en wordt gehouden op woensdag 11 mei.

In muzikaal opzicht is 2016 een herdenkingsjaar. Immers in 2016 is het 100 jaar geleden dat het grote Walcker orgel in de Grote of Martinikerk van Doesburg werd gebouwd. Met een concert rondom dit orgel is dit feit in maart j.l. feestelijk herdacht.

Op 11 mei 2016 is het precies 100 jaar geleden dat Max Reger plotseling in een hotelkamer te Leipzig overleed, ruim 6 weken nadat het Walcker-orgel in de Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam in gebruik werd genomen: bij uitstek een instrument waarop de werken van Reger tot hun recht komen.

Op 11 mei zal er dan ook in de Grote of Martinikerk te Doesburg een speciaal herdenkingsconcert plaatsvinden waarbij werken van Reger worden uitgevoerd met als hoogtepunt Het Latijnse Requiem voor koor, orgel en solisten. Medewerking hierbij verleent het Kamerkoor Musica Vocale Wageningen. Organist tijdens dit concert is Erwin Wiersema, die het grote Walcker ortgel bespeelt.

De spannende vraag dient zich aan of Reger van de bouw van het Rotterdamse orgel op de hoogte is geweest. Hij kende immers Nederland en was bekend met het culturele leven. Kort voor zijn dood had hij wederom een aantal concerten in ons land gegeven.

In 1907 kon hij vanuit Nederland aan zijn vrouw schrijven ‘De Hollanders zijn Reger-gek; bijna elke dag wordt hier iets van mij uitgevoerd’.

Nu is Reger in ons land het meest bekend door zijn orgelwerken die regelmatig worden gespeeld. Ten onrechte krijgen zijn koorwerken veel minder aandacht. Tijdens deze herdenking zullen niet alleen werken van Reger zelf ten gehore worden gebracht, maar ook van tijdgenoten en leerlingen.

Het Latijnse Requiem is een imposant werk, in grootsheid vergelijkbaar met Bach’s Hohe Messe, dat Reger oorspronkelijk schreef voor koor, solisten, orgel en groot orkest.

Max Reger wordt gezien als de muzikale brug tussen de hoog-romantiek en de vroeg-moderne tijd. Zijn muziek is sterk beïnvloed door Brahms, maar ook Bach drukte zijn stempel op de composities van Reger.

Het concert op woensdag 11 mei begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 13 euro, voor 65-plus 12 euro en voor donateurs van StiDoMu 11 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Toegangskaarten zijn te kopen via www.stidomu.nl of in de kerk op de avond zelf.

Foto: dhr E. Wiersema

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.