De Matthäus Passion in Doesburg maakt tongen los. Eerder konden we al melden dat de Matthäus Passion op 13 maart wordt uitgevoerd in Doesburg. Nu komt naar buiten dat op vrijdag 4 maart er een speciale lezing is over deze muziekgebeurtenis.

Vrijdagavond 4 maart geeft Govert Jan Bach in de Gasthuiskerk een lezing over de Matthäus Passion die zondag 13 maart wordt uitgevoerd in de Grote of Martinikerk te Doesburg. Govert Jan Bach (1947) is gespecialiseerd in het leven en de werken van de componist Johann Sebastian Bach.

Hij is auteur van luisterboeken over diens Matthäus-Passion, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium. Govert Jan Bach studeerde psychologie en theologie en is werkzaam geweest als psychotherapeut.

Daarbij gebruikte hij regelmatig muziek als therapeutisch hulpmiddel en deed hij onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek. Sinds 2012 is hij programmamaker bij de Concertzender voor de dagelijkse uitzendingen ‘Geen dag zonder Bach.’

Govert Jan Bach is verwant aan een vroeg-zeventiende-eeuwse voorouder van Johann Sebastian Bach, maar is verder geen familie van de componist.

Bach geeft regelmatig inleidingen over muziekstukken van Bach, Mozart en Brahms. Hij organiseerde diverse symposia en/of fungeerde daarbij als voorzitter, zoals in 2000 het Bachsymposium in Paradiso, waaraan ook werd meegewerkt door Karen Armstrong, Ton Koopman, Paul Witteman, Maarten ’t Hart, Martin van Amerongen en Jacobine Geel.

Govert Jan Bach, meester-verteller, belicht de wijze waarop Johann Sebastian Bach teksten weet te verbinden met zijn muziek. Ook zal hij vertellen over de bijzondere semi-scenische uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote of Martinikerk op zondag 13 maart daaropvolgend. Het inzicht dat hij hiermee verschaft zal ongetwijfeld bijdragen aan het luisterplezier.

De lezing op 4 maart begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Gasthuiskerk. Een toegangskaart kost 10 euro en is te bestellen via www.stidomu.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice,PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph Klaassen en La Boucherie.