Midwinterhoorngroep Doesburg komt naar de Bibliotheek aan de Linie 4.  Een aantal leden van deze groep komt op vrijdagavond 12 december naar de bibliotheek om vanaf 19.00 uur buiten in sfeervolle omgeving met de hoorns hun midwintermelodieën te blazen. Na afloop vertellen de leden over deze mooie traditie en is er gelegenheid om vragen te stellen. De toegang is gratis en voor bijpassende sfeer en warme consumptie wordt gezorgd.

 

De Midwinterhoorngroep uit Doesburg toont wat er zoal komt kijken bij dit eeuwenoude traditionele gebruik. Het midwinterhoornblazen staat sinds vorig jaar op de lijst van Cultureel Erfgoed. Het blazen is al een traditie, die zijn oorsprong vindt in de grensstreek tussen ons land en Duitsland. In Twente en de Achterhoek is het zeer lang in stand gebleven en leeft het nog steeds voort. Na de 2de wereldoorlog vond er een grote opleving plaats in de omgeving van het Twentse Ootmarsum. Er werden wedstrijden gehouden om te bepalen wie het best de meest bekende melodie, “De Olde Roop”ten gehore kon brengen.Volgens de traditie mogen de melodieën uitsluitend in de adventstijd ten gehore worden gebracht. Vanaf de eerste zondag van Advent tot Drie Koningen treedt de groep bijna dagelijks op. Vaak zijn ze te vinden in het Openluchtmuseum in Arnhem.

 

Na hun optreden op vrijdag 12 december is de midwinterhoorngroep ook te zien en te beluisteren tijdens de wandeltocht van 7 of 17 km. op zondag 14 december in Doesburg over de oude vestingwallen en door de historische binnenstad onder het mystieke geluid van de oude kromme hoorn.

 

zie ook: Midwinterwandeling rond Doesburg op 14 december

Midwinterhoorn