Mijn 2013: Esther Bosgoed

Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Wat mij betreft kan ik hier niet één maar twee hoogtepunten noemen. Wanneer het gaat om het ‘Doesburgse’ is dat ik als Coördinator van de Buurtacademie ben gestart en daardoor, op verschillende manieren, kennis heb mogen maken met het mooie Doesburg met haar bijzondere inwoners. Het tweede, wanneer het gaat om een persoonlijke hoogtepunt, en dan niet mag ontbreken is dat ik moeder ben geworden van een prachtige dochter.

Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2013?
Voor mij is het Help-portrait het Doesburgse moment van het jaar. Een wereldwijd evenement waarbij Doesburg op de kaart wordt gezet. Doesburg staat toch prachtig in het rijtje, New York, Tokio en Berlijn?

Van origine is het Help-portrait een idee van een Amerikaanse fotograaf, die het evenement heeft opgezet om mensen die niet in de mogelijkheid zijn een portret te laten maken de mogelijkheid krijgen om dit één keer per jaar volledig gratis te geven. Het is prachtig om te zien dat fotograaf Joost de Wolf samen met collega fotografen en de inzet van vrijwilligers dit evenement heeft mogelijk gemaakt. Dat Richard Kok vanuit de locatie live verslag deed op Doesburgdirect.nl was geweldig. Maar het allermooiste vond ik dat de mensen die een foto lieten maken vol trots de deur uitgingen met een prachtig (familie)portret. Het is bijzonder dat mensen uit de Doesburgse samenleving dit voor elkaar doen en voor elkaar over hebben. En ook hier geldt dat dit niet mogelijk is zonder de inzet van vrijwilligers. Ik zou het dan ook geweldig vinden wanneer dit evenement ook in 2014 weer in Doesburg kan plaatsvinden.
Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Doesburg krijgt van mij een 7,5. Een goed cijfer waarbij nog de mogelijkheid is om te groeien. Dit cijfer geef ik omdat ik zie dat er vanuit alle kanten hard gewerkt wordt om Doesburg, op verschillende vlakken, nog mooier te maken. De 7,5 zou voor mij kunnen groeien door nog meer te kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Ondersteun elkaar om mooie (nieuwe) initiatieven van de grond te krijgen. Uiteindelijk maakt het niet uit wie een initiatief van de grond brengt, als het maar van de grond komt en daarmee iets kan betekenen voor andere inwoners in Doesburg.


Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?

In een veranderende samenleving waarbij steeds meer gevraagd wordt van individuen wil ik mij niet richten op alles wat nog zou ‘moeten’ maar willen kijken naar alle goeds wat mensen in Doesburg doen. In mijn functie als Coördinator van de Buurtacademie zie ik betrokken vrijwilligers die soms niet op één maar vaak op meerdere plekken vrijwilligerswerk doen en zich inzetten voor een ander. Graag zou ik, willen aansluiten bij het jaar 777 en van al die mooie mensen 77 mensen portretteren in een glossy. Mensen die zich inzetten voor anderen en dit in sommige gevallen als vanzelfsprekend zien, terwijl dit voor velen bijzonder is, verdienen het om op deze manier in het zonnetje gezet te worden. Daarnaast stimuleert dit volgens mij, anderen op een positieve manier, om naar zichzelf te kijken hoe ze iets voor een ander kunnen doen. Mijn droom is dan ook dat meerdere mensen dit idee zien zitten en mee willen helpen om deze droom  werkelijkheid te laten worden.
Welk klusje of activiteit zou jij zelf willen doen om Doesburg volgend jaar nog mooier te maken?
Graag zou ik vanuit de Buurtacademie willen aansluiten bij het initiatief LETS. Hierover heb ik al een leuk gesprek met de enthousiaste initiatiefneemster. Op deze manier bekijken hoe verschillende mensen die niet direct bij LETS aangesloten zijn, omdat ze bijvoorbeeld niet voldoende (computer)vaardig zijn, toch een dienst kunnen aanbieden of vragen. Bij de Buurtacademie komt namelijk regelmatig een vraag binnen of iemand kan helpen een keer boodschappen doen of bijvoorbeeld de hond wil uitlaten omdat dit tijdelijk niet lukt. Wanneer via deze activiteit meer mensen met elkaar worden verbonden, weet ik zeker dat Doesburg nog mooier wordt.
Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we volgens jou in Doesburg absoluut bekijken komend jaar, en waarom?
In 2014 wordt de Buurtacademie verbouwd en verwelkomen wij de bibliotheek. Ik kan er dan ook niet om heen om u de tip te geven om in 2014 de Buurtacademie in (vernieuwde) vorm te bezoeken.

Esther

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot wens ik u, namens het gehele team van de Buurtacademie, hele fijne feestdagen toe.

1 reactie

  1. Joost de Wolf

    Mooi Esther, Mooie woorden.
    Volgens mij zit je daar wel op de juiste plek.

    En als ik nog eens iets voor je moet schoonmaken dan hoor ik het wel… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑