Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Er zijn vele hoogtepunten als je er over na gaat denken. Het jaar begon al goed met een video opdracht waarvoor ik vijf dagen in San Francisco mocht verblijven. Het behalen van diploma’s door mijn twee zoons. Maar de 250e video op DoesburgTV even na de zomer is voor mij toch één om bij stil te staan. Wat eind 2011 is begonnen met een grapje om een video te uploaden op Youtube is thans uitgegroeid tot een internet televisiekanaal met 140.000 views en bijna 150 vaste (gratis) abonnee’s.

 

Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2013?
Erg moeilijk te zeggen er zijn zoveel momenten waar Doesburg zich van zijn beste kant laat zien; de jaarlijkse evenementen zoals k(r)oning(inne)dag, Doesburg Binnenstebuiten, Hanzefeesten met dit jaar een bezoek aan Herford in het kader van het Hanze verbond. Speciaal dit jaar de extra aandacht voor de historie in ons stadje wat er zelf vol van staat.

 

Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Nog steeds een vette 8. Het is goed wonen in Doesburg al blijft er altijd wel wat te verbeteren. Ik hoop van harte dat de Ruimtelijke Structuurvisie welke de gemeente thans aan het vormen is uiteindelijk resulteert in een nog mooier en leefbare stad dan het nu al is.

 

Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?
Een begin te kunnen maken met een bewegend beeldarchief van Doesburg. Foto’s van Doesburg zijn er talrijk en al goed in kaart gebracht en gearchiveerd. Echter bewegende beelden van film en video over Doesburg in zeer beperkte mate of onbekend. Wat ik zou willen opzetten is een digitaal archief met beelden uit het verre en nabije verleden.

Alles wat vandaag gebeurt, is morgen geschiedenis. Ik wil dan ook hierbij een oproep doen aan allen die op zolder, of waar dan ook nog filmmateriaal of videomateriaal hebben liggen, specifiek over Doesburg, dit met mij te willen delen. Dit kan worden gedigitaliseerd en op harde schijven worden opgeslagen, gearchiveerd en beschikbaar gesteld voor iedereen. Natuurlijk komt het originele materiaal weer bij de eigenaar terug.

 

Welke klusje of activiteit zou jij zelf willen doen om Doesburg volgend jaar nog mooier te maken?
Naast het maken van items en documentaires voor DoesburgTV zal een gedeelte van de tijd komend jaar zitten in het bovengenoemde bewegend beeldarchief Doesburg. Op mijn kamer staan al een 8-tal dozen vol met filmspoelen en videobanden beschikbaar gesteld door een fanatieke filmer uit vroegere tijden. Deze moeten allemaal worden beoordeeld en gedigitaliseerd. Daarnaast hoop ik dat de oproep om materiaal beschikbaar te stellen nog meer mooie historische beelden opleveren om te verwerken.

DoesburgTV zal samen met de andere “Nieuwe Media in Doesburg” (Hanzestadradio en DoesburgDirect.nl) extra aandacht gaan schenken aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Verder staan er nog een aantal DOP projecten op stapel (Doesburgs Ooggetuigen Project) die ik samen met HetHuisDoesburg en enkele geïnteresseerden aan het voorbereiden ben. Denk even aan de documentaire “De laatste Stadsboer” en “CineacOranje” twee eerdere DOP projecten

 

Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we volgens jou in Doesburg absoluut bekijken komend jaar, en waarom?
Ik zou het zo niet weten, maar ik ben zeer benieuwd naar de tips van anderen. Misschien kunnen we naar aanleiding van deze opmerkingen en suggesties een leuk item maken voor DoesburgTV.

Maarten Lindner