Mijn 2013: Richard Kok

Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Ergens begin dit jaar krijg ik een mailtje van twee studenten van de school voor journalistiek in Utrecht. Sanne en Tim willen me interviewen over DoesburgDirect.nl. Een video-interview voor een onderzoek, is de vraag. Ik vind het prima. Mooie pr en leuk om de journalisten in spé te helpen. Heb zelf avondschool journalistiek in Utrecht gedaan, dus dat schept een band. Na het interview, afgenomen in Hotel Doesburg, blijft het even stil. Omdat ik inmiddels op Facebook verbonden ben met Sanne en Tim, vraag ik naar de status. Ergens kort na de zomer komt het online, is het antwoord.

 

In september word ik op Twitter aangesproken door Eric, die ik ken vanuit een ander zakelijk netwerk. Erik zit in Nieuwspoort Den Haag, waar hij samen met een hoop toppers uit de Nieuwe Journalistiek – zeg maar die rappe online jongens – toeschouwer is bij de presentatie van een groot landelijk onderzoek over lokale nieuwssites. Erik laat weten dat DoesburgDirect.nl in de grote zaal met vaderlandse mediabobo’s wordt aangemerkt als voorbeeld van hoe een succesvol hyperlocal nieuwssite te runnen. DoesburgDirect.nl krijgt ter plekke op een groot scherm het predicaat ‘blijvertje’. Wow!

 

Ver van Nieuwspoort Den Haag ergens in de buurt van Doesburg of Doetinchem zit ik stilletjes te blozen achter mijn Tweetdeck. Het voelt als een bevestiging dat DoesburgDirect.nl op de goede weg is, dat het verankert raakt in het dagelijkse leven van de gemiddelde Doesburgers, en dat mijn inspanningen om de site verder uitbouwen worden beloond. Tim, Sanne en Erik bedankt voor het in elkaar passen van de puzzelstukjes.

 

 

Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2013?
Meedoen aan activiteiten. Saai antwoord he? Maar wanneer je meedoet, merk je pas hoe leuk het is. Het klinkt zo simpel, maar het is o zo waar. Zo heb ik samen met mijn zoon meegelopen met de Singelloop. Heerlijk. Of de kids laten meedoen aan de stoepkrijtwedstrijd van DOV. Of op een zomeravond de film van James Bond bekijken op de trap bij Hotel Doesburg. Of foto’s printen bij Helpportrait. Meedoen loont! Het geeft een goed gevoel en een emmer vol energie, en toont andermaal aan dat activiteiten, hoe klein ze soms ook zijn, altijd een positieve uitwerking hebben. Ik zet er weer een hoop op mijn ‘to do list’ voor 2014.

 

 

Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Een zeven. De stad ligt er fraai bij, faciliteiten lijken behoorlijk op orde en het aantal activiteiten lijkt onophoudelijk. Er zit veel energie in Doesburg en dat is vooral te danken aan de inwoners, die als vrijwilligers veel, heel veel oppakken. Mooi om te zien. Ook staan er mooie projecten op stapel zoals de Turfhaven, Arsenaal en Lalique. Hopen dat de plannen werkelijkheid worden.

 

Verbeterpunten zijn er ook. Ondanks de goede inzet en ambitieuze plannen blijft het vitaal houden van het winkelbestand een uitdaging. Een veel gehoorde klacht vanuit de winkeliers is de in hun ogen te hoge huurprijs. Daarom is het voor mij onduidelijk waarom de vastgoedjongens alsmaar vasthouden aan oude prijstechnieken. Waarom niet werken met omzetgerelateerde huurprijzen? Gaat het de winkelier goed, dan profiteert de vastgoedbaas er ook van. Gaat het even iets minder, bijvoorbeeld in een tijd met veel economische tegenwind, dan gaat de huurprijs omlaag. Voor de vastgoedeigenaar betekent dit dat er inkomsten blijven in plaats van leegstand. Ik noem het gemakshalve de nieuwe vastgoedrealiteit. Ze zullen er ook aan moeten geloven, aan nieuwe tijden. Het plan vanuit de politiek om een leegstandheffing in te voeren, vind ik trouwens geen goed plan. Het werkt bestraffend en we hebben, juist nu, positiviteit nodig.

 

Verder houd ik mijn hart vast over de zelfstandigheid van de gemeente Doesburg. In het najaar hebben HanzestadRadio, DoesburgTV en DoesburgDirect.nl hierover een serie gemaakt. Daaruit blijkt dat het voor veel inwoners een soort van Ver Van Mijn Bed-show is. De politiek doet hierbij nog een duit in het zakje door zich behoorlijk blind te staren op zelfstandig bestuur en serieuze signalen te negeren met opmerkingen als ‘we hebben ons altijd kunnen redden’ en ‘we zitten niet op een eiland’.

 

Maar wat als straks door verdere decentralisatie en bezuinigingsdruk de kosten per gezin omhoog gaan? Waar is het kantelpunt? 150 euro per gezin extra betalen per jaar? 300 euro? Zeg het maar. Kortom, wat is het de bewoners en de politiek waard om zelfstandig te blijven opereren. Dat is de vraag die speelt. Die nu speelt. Ik pleit niet voor direct samengaan met andere gemeenten, maar ik weet wel dat het prettiger is om zelf te kiezen in plaats van dat er over jou wordt gekozen.

 

Eens zien of er straks in de partijprogramma’s bij de raadsverkiezingen iets staat over hoe zelfstandig te blijven in plaats van alleen maar te melden dat we zelfstandig willen blijven. Niet als hoofdredacteur van DoesburgDoesburg.nl maar als inwoner van Doesburg schrijf ik deze woorden. Geldt overigens voor alle antwoorden in dit artikel.

 

 

Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?
Mijn kinderen gek maken om het spel Monopoly onder de knie te krijgen. Recent Levensweg gespeeld en gemerkt hoe leuk het is om ’s avonds weer eens een spelletje te spelen. Uitpuilende agenda’s en onophoudelijke berichtenstromen op Twitter en Facebook zorgen regelmatig voor te weinig tijd. Maar tijd moet je maken, zei mijn moeder altijd. En dat klopt. Bordspelen als Monopoly, Mens Erger Je Niet en Levensweg zijn mooie onthaastbezigheden.

 

 

Welke klusje of activiteit zou jij zelf willen doen om Doesburg volgend jaar nog mooier te maken?
De virtuele verbinding tussen mensen met tools als Facebook, Twitter en LinkedIn zorgt voor meerwaarde. Je leert sneller van elkaar, deelt informatie en helpt elkaar sneller op weg. En dat alles vanachter de laptop uit de luie stoel. Mooi. Maar nog mooier is het om een lijfelijke ontmoeting te hebben. Daarom lijkt het mij leuk om in 2014 zo nu en dan eens een Tweetup te houden.

 

Gewoon op een mooie dag ergens in Doesburg afspreken. De een neemt een zakje chips of een gebakken taartje mee, de ander plastic bekertjes en een fles Chardonnay en een gitaar. Misschien wel een minibarbecue. En dan gewoon superinformeel wat kletsen ergens in en over Doesburg. Ik weet zeker dat dit veel vrolijke gezichten oplevert en Doesburg daarmee een stukje mooier maakt.

 

Verder lijkt het me leuk om volgens de succesvolle site www.landshare.net ook in Doesburg een soortgelijk tuinproject van de grond te zien komen. Ik ben namelijk een gediplomeerd nieuwbouweikel met toestenbordvingers (in plaats van groene vingers), heb geen moestuin, maar eet wel graag verse groente van het land. Wellicht is er een boer of een andere grootgrondbezitter die een stukje grond wil afstaan om er groente te kunnen verbouwen. Of misschien iemand in de stad met een dakterras. Een groenteterras!

 

Het zou een leuk kinderproject of een project voor werkzoekenden kunnen zijn. Doesburgse restaurants die de groenten kopen en serveren, hebben een mooi verhaal te vertellen aan hun gasten. En in plaats van het bouwen van een boot bouwen jongeren een super coole foodtruck, die eens in de zoveel tijd de geoogste groente op de markt in de stad verkoopt. Ik weet het, ik ben aan het mijmeren. Maar als we nu samen wat vaker mijmeren over dit soort leuke dingen, dan moeten er toch mogelijkheden zijn. Misschien kunnen we zo’n mijmersessie koppelen aan de tweetup 😉

 

Ondergronds wonen spaart energie en bouwmaterialen, lees ik op Visionair.nl. Dan denk ik meteen aan een recreatiegrondwoning in de Doesburgse grond. Een bed & breakfast onder de grond aan de overkant van de IJssel bijvoorbeeld. Word je ’s ochtends wakker, zie je de skyline van Doesburg. Of ergens in de stad, een soort van luxe ondergrondse leefhut. Ik weet zeker dat er over gesproken wordt en dat Doesburg verder op de toeristische kaart wordt gezet.

 

Trouwens eerst maar eens beginnen met de vele bed & breakfast-adresjes goed op een website zetten, waarbij je ze ook nog direct boekbaar zijn op basis van beschikbaarheid en prijs. www.slapenindoesburg.nl leidt nu naar één slaapadres. Slim van de URL-claimer, maar dit www-adres moet natuurlijk één overzicht geven van alle direct te boeken bedjes in Doesburg, inclusief de kamers van Hotel Doesburg en de chalets op camping IJsselstrand.

 

Maar we dwalen af. Terug naar onze ondergrondse recreatiewoning. Misschien iets voor de botenbouwjongeren? ’s Ochtends in de tuin sla en prei kweken (zie hierboven) en ’s middags de ondergrondse recreatiewoning bouwen/exploiteren. O ja, geld. Altijd weer dat geld. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie crowdfundingplatforms. Zeker creatieve en spraakmakende projecten halen vaak hun geld binnen via deze crowdfundingplatforms.


Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we volgens jou in Doesburg absoluut bekijken komend jaar, en waarom?
In de vorige vraag heb ik mijn gedachte de vrije loop gelaten. Bewust, om te kietelen, te prikkelen en te inspireren. Het leuke is dat dergelijke ideeën spontaan ontstaan tijdens een wandeling of hardlooprondje. Dus pak eens wat vaker de schoen en wandel of ren door je eigen omgeving. Je tankt inspiratie en energie, die je kunt gebruiken in je dagelijkse Doesburgse leven.
Een goed uiteinde straks en heel veel gezondheid en ontplooiing in 2014!

 

 

4 reacties

 1. Wilfred Hoed

  Weer een super afsluiting van een super jaar op een super site.
  Beste wensen voor 2014
  Groeten Hanneke en Wilfred

 2. Richard Kok

  Dank Hanneke en Wilfred. Nu ook een supergezond en snoeprijk 2014 toegewenst!

 3. Han Snijders

  Richard,
  Als eerste de allerbeste wensen voor 2014 en ga vooral zo door op de ingeslagen weg.
  Ik heb genoten van de inmiddels traditionele afsluiting van het jaar door DoesburgDirect.
  Nog maar 360 nachtjes slapen en dan ….. ?
  m.v.g.
  Han Snijders

 4. Richard Kok

  Dank je wel Han. Het aftellen is alweer begonnen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑