Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
De herplaatsing van het, in Nederland bijzondere, Onafhankelijkheidsmonument op de hoek Kerkstraat en Markt.

 

Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2013?
De ontdekking van ‘nieuwe’ geschiedenis voor Doesburg. De rol van de bevrijding van Doesburg in de uiteindelijke bevrijding van Nederland in 1813. Dit is indrukwekkend herdacht is bij het Onafhankelijkheidsmonument op 30 november met bijna 100 re-enacters die de Pruisen, de Kozakken en de Fransen vertegenwoordigden; de geallieerde bevrijders van Doesburg van 200 jaar geleden.

 

Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Een 7,5. Er zijn veelbelovende initiatieven ontwikkeld. Van een mooie bestemming voor het Arsenaal, voor de Turfhaven, de Commanderij, de Linies van Menno van Coehoorn en de containerhaven van Koninklijke Rotra en de plannen voor de nieuwbouw bij de honderdjarige Sportclub Doesburg. Allemaal prachtige en zeer belangrijke ontwikkelingen voor Doesburg. Misschien lukt het niet om het allemaal al in 2014 te realiseren, we zijn wel onderweg naar een mooie toekomst voor de stad.

Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?
Ik droom er van dat het nu al zo lang leegstaande Arsenaal eindelijk een mooie functie krijgt. Dit prachtige en historisch belangrijke gebouw verdient een heel goede toekomst in het midden van onze samenleving. Dat is voor Doesburg en voor ons allemaal  van groot belang. Daarnaast kijk ik uit naar een jaar vol enerverende festiviteiten in Doesburg met de viering van 777 jaar stadsrechten, te beginnen op 19 september 2014.

 

Welke klusje of activiteit zou jij zelf willen doen om Doesburg volgend jaar nog mooier te maken?
Het lijkt mij heel leuk om samen met het college en de gemeenteraad iets heel praktisch te doen. Niet binnen vergaderen maar buiten samen de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld volgend najaar de wilgenbomen in het buitengebied en in Doesburg te knotten. Mooi werk en goed om samen aan de schoonheid van de stad te werken.

 

Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we volgens jou in Doesburg absoluut bekijken komend jaar, en waarom?
Ga komend jaar kijken in de Gasthuiskerk. Als de verbouwing klaar is heeft Doesburg er een prachtige monumentale en toch moderne middelgrote ontmoetingsruimte bij. Complimenten hierbij voor de Gestichten van Weldadigheid, die deze ‘vernieuwing’ van een eeuwenoud monument mogelijk maken.