Mijn 2013: Renske Winters

Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Dat is voor mij uiteraard dat ik al mijn titeltoernooien weer wist te winnen. Het NK allround, WK Sprint en WK allround. Het WK allround was de moeilijkste, vooraf al. Ik hield aanvankelijk nog maar 0.16 sec over in het algemeen klassement na de afsluitende 3 km (kleine vierkamp). Later werd mijn grootste opponent gediskwalificeerd voor meerdere keren de lijn ingesneden te hebben. Dat is uiteindelijk wel jammer, gezien ik graag met haar op het podium had gestaan.

 

Niet alleen het winnen op zich, maar de beleving er bij is wat winnen mooi maakt. Zelf weet en voel je namelijk wat je er allemaal voor doet en wat je tegen bent gekomen in de hele aanloop. Niet alleen de trainingen en wedstrijden, maar ook externe factoren spelen mee. De weg is namelijk nooit gewoon recht en zonder hindernissen. Verder verwacht men dan ook vaak weer dat je het wel weer even doet, maar zo gaat het natuurlijk niet. Inmiddels heb ik 8 wereldtitels (4 allround en 4 sprint), maar iedere keer is weer een eigen verhaal en een nieuwe beleving.

 

Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2013?
Ik kan alleen maar spreken over momenten waar ik dan zelf bij was, als het gaat over activiteiten in Doesburg. Dan kies ik de kaasdragerswedstrijd in Doesburg, die werd georganiseerd door Delikasa voor de Cliniclowns. Een leuke activiteit om te doen en om naar te kijken, en de opbrengst dus voor een goed doel. Daarom heb ik vanuit mijn bootcampactiviteiten in Doesburg mensen gevraagd om hier aan mee te doen. Dat we met 3 teams ook nog eens 1,2 en 3 werden, was natuurlijk heel erg leuk.

 

Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Een 7. Geen idee trouwens wat ik vorig jaar heb gegeven. Er is het nodige gedaan als het gaat over de infrastructuur, er zijn verschillende activiteiten in de binnenstad om ook mensen van buitenaf te trekken. Dat er een ruimtelijke structuurvisie gemaakt gaat worden is ook een goede zaak. Daar waar je ontwikkelingen en functionaliteiten goed moet neerzetten in relatie tot bestaande historische-, en ruimtelijke (groen-grijs) kwaliteiten.

 

Belangrijke punten van aandacht vind ik nog steeds het hondenpoepbeleid. Ik heb de indruk dat de controle hier minimaal is. Wwaarom ligt het anders zo bezaaid met drollen in het park? Uiteraard ligt het bij de hondenbezitters zelf om hun verantwoordelijkheid te nemen. Helaas hebben veel mensen de eigenschap “als ik niet betrapt wordt mag het”. Gelukkig zijn er ook veel mensen die het wel netjes opruimen.

 

Over het huisvuilbeleid weet ik niet zo goed wat ik moet vinden. Blijkbaar kan er ieder jaar weer een nieuw beleid/maatregel bedacht worden. Lijkt me niet wenselijk. Wel/geen plastic container of het wel of niet kunnen brengen bij de gemeentewerf. Als je wilt dat mensen afval goed scheiden, maak het dan makkelijk voor ze. Of maak dingen gratis, bijvoorbeeld groenafval.

 

Verder denk ik aan het parkeerbeleid in de binnenstad. Daar zijn al veel geluiden over. Hopelijk wordt het huidige beleid veranderd en wordt het voor de Doesburger en voor anderen interessanter om in de binnenstad je boodschappen te doen. Dat je niet meteen voor 10 minuten parkeren weer wat in die meter moet gooien.

Een 7 lijkt me dus hoog genoeg.

 

 

Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?
Zolang ik nog schaats blijft dat zo goed mogelijk doen voor mij het belangrijkst. Het beste uit jezelf halen binnen je eigen mogelijkheden. Dit jaar voor mij alleen het WK allround (in Stavanger, Noorwegen). Het WK Sprint sla ik over. Dit is in Kazachstan. Heel leuk, maar heb er niet zoveel mee.

 

Zakelijk gezien streef ik ook altijd naar verbeteringen. Afgelopen jaar was zeker naar tevredenheid. Voor het komende jaar streef ik wederom naar zoveel mogelijk mensen helpen naar een optimale balans op fysiek, mentaal en financieel vlak.

 

Welke klusje of activiteit zou jij zelf willen doen om Doesburg volgend jaar nog mooier te maken?
Vorig jaar heb ik het gehad over het organiseren van een soort “dikke banden race” in Doesburg. Dat is niet gebeurd, maar zit nog wel steeds in mijn hoofd. Activiteiten creëren altijd een soort saamhorigheid, leven in de brouwerij, zeg het maar. Daarbij vind ik het belangrijk om jeugd met sport en beweging in contact te brengen, dat is niet voor ieder kind een vanzelfsprekendheid. Er wordt gelukkig wel veel gedaan al voor jeugd, door Breedtesport Doesburg. Wellicht is zo iets neer te zetten gekoppeld aan een Doesburgs evenement.

 

Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we volgens jou in Doesburg absoluut bekijken komend jaar, en waarom?
Ga lekker naar buiten, frisse lucht is goed voor iedereen. Er zijn zoveel mooie (rustige) plekken in Doesburg, zoals wandelen / hardlopen over de linies, langs de IJsselkade, over de dijken, de binnenstad met historische panden. Dat kun je dan mooi combineren met een bootcamptraining natuurlijk. Die zijn iedere dinsdagmorgen en donderdagavond.

Renske Winters

2 reacties

 1. Yvonne Hoogstede

  Hoi Renske,

  Mijn partner en ik hebben schaatsles in Nijmegen en beleven hier ontzettend veel plezier aan.
  We hopen straks een mooie tocht op natuur ijs te kunnen gaan maken.
  Er komen daar ook veel schaatsverenigingen trainen , zowel met kinderen als met volwassenen.
  Is het een idee om vanuit Doesburg ook een schaatsvereniging op te zetten.
  Je zou dan gezamenlijk kunnen rijden maar ook activiteiten op het ijs kunnen organiseren en als er natuur ijs is helemaal leuk ook in Doesburg en vanuit Doesburg naar de grote wateren!

 2. Renske Winters

  Hoi Yvonne,
  Wat leuk dat jullie ook zoveel plezier beleven van het schaatsen. Natuurijs is prachtig, zo heb ik het als kind ook opgepakt. Dat blijft je de rest van je leven bij.
  Iets organiseren is zeker een goed idee. Het opzetten van een vereniging vergt best wel het een en ander. Maar waarom niet?! Als er voldoende belangstelling is, met ook ‘kartrekkers’, alles kan!
  Zolang ik zelf nog actief ben als wedstrijdschaatser wordt het voor mij lastig om dit te gaan oppakken. Wel wil ik een of meerdere clinics nog gaan geven dit seizoen (wellicht ijsbaan in Deventer).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑