Op Goede Vrijdag 25 maart vindt in de Grote of Martinikerk te Doesburg de muzikale vertolking plaats van de 14 staties van de Kruisweg, de ‘Chemin de la Croix’ van Marcel Dupré. Wilbert Berendsen, cantor-organist van de Martinikerk, bespeelt het grote Walcker-orgel.

Deze compositie van Dupré is een indringend werk dat is ontstaan uit de improvisaties die werden gegeven in 1931 op het Cavaillé Coll orgel van het conservatorium in Brussel, die op veler verzoek op papier werden uitgewerkt.

Sinds 1934 wordt het werk jaarlijks gespeeld in de St. Sulpice in Parijs waar Dupré in 1906 op twintig jarige leeftijd organist werd. De muzikale taal van Dupré heeft een filmische zeggingskracht. De kruisiging maakt diepe indruk en de blik in de ogen van de vrouwen uit Jeruzalem is onnavolgbaar ontroerend. De muzikaal vertolkte kruiswegstaties worden als schilderingen geprojecteerd op een scherm.

Marcel Dupré studeerde bij Alexandre Guilmant en later bij Louis Vierne en Charles-Marie Widor. Al zijn studies sluit Dupré af met het behalen van de eerste prijs als componist met als kroon op het werk de prestigieuze Prix de Rome voor zijn cantate ‘Psyche’ in 1914. Vanaf de jaren twintig krijgt hij ook bekendheid als concert organist. Zijn naam wordt voorgoed gevestigd tijdens één van zijn New-Yorkse concerten waarbij hij een complete symfonie improviseert, zijn latere ‘Symphonie-Passion’.

Wilbert Berendsen is sinds september 2012 cantor-organist van de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg en daarmee de vaste bespeler van de drie orgels in de Grote of Martinikerk. Het muziekevent op 25 maart begint om 21.00 uur en de toegang bedraagt 5 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.