De Buurtacademie Doesburg organiseert in het najaar van 2011 een naaicursus voor beginners. De cursus richt zich op vrouwelijke migranten die aan het inburgeren zijn, maar ook andere vrouwen uit Doesburg zijn welkom. Het idee om een naaicursus op te zetten kwam van Vluchtelingenwerk Zuid&OostGelderland, die het project Taalcoach coördineert. Via dat project worden vrijwilligers geworven die inburgeraars begeleiden bij het vinden van de weg in de Nederlandse samenleving.


Een van de struikelblokken daarbij is het vinden van mogelijkheden om de bij taallessen opgedane kennis in de dagelijkse praktijk te oefenen. Verder is het vaak lastig om sociale contacten buitenshuis op te bouwen. In combinatie met de bij vrouwen uit deze doelgroep vaak gehoorde behoefte aan is er een naaicursus ontwikkeld.


De cursus behandelt in twaalf lessen stap voor stap alle kennis en vaardigheden voor het maken van eenvoudige werkstukjes met een naaimachine. Daarbij wordt veel nadruk gelegd op het verder leren van de Nederlandse taal en het leggen van onderlinge contacten. Een paar taalcoaches zullen gedurende de eerste lessen daar hulp bij bieden.


De ontwikkeling en uitvoering van de cursus gebeurt helemaal door vrijwilligsters van de Buurtacademie die de nodige kennis over naaien en het gebruik van machines in huis hebben.


De cursusgroep bestaat uit minimaal vijf en maximaal acht personen. Het lesgeld bedraagt 40 euro. Een flink deel van dat bedrag is bedoeld voor aanschaf van naaigerei dat later eigendom van de cursisten wordt.


De cursus wordt gegeven op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur in het gebouw De Linie 4. De eerste les is op 5 september. Geïnteresseerde vrouwen dienen zich uiterlijk 30 augustus aan te melden bij de Buurtacademie Doesburg, De Linie 4, tel. 0313 – 490 893, email buurtacademie@doesburg.nl .