Vandaag de eerste aflevering van de nieuwe rubriek Kookcreatie. Rene van Doornum van Gasthuis du Soleil geeft een keer in de drie weken het recept een gezond en lekker gerecht. Gezonde maaltijden zorgen immers voor een gezonde geest. In de eerste aflevering een zomersgerecht met scampi met een Aziatische twist.
Boodschappen voor vier personen:
- 3 st.p.p. Black Tiger garnalen maat 12-16, schil en darmkanaal verwijderd en overlangs net niet doormidden gesneden.
- 1 Spaanse peper. Zaadjes verwijderd, grofgesneden
- 2 teentjes fijngehakte knoflook
- 200 ml. kokoscreme
- 1 handvol grofgehakte verse koriander
- 3 eetl. Thaise vissaus
- 1 afgestreken eetl. Thaise rode currypasta (van de toko)
- 2 kleine fijngehakte sjalotjes
- enkele eetlepels soja-, zonnenbloem- of arachideolie om mee te bakken.
- zout en peper naar smaak.
- honing naar smaak.
- peultjes in reepjes gesneden
Voorbereidingen:
Marineer de schoongemaakte garnalen met beetje zout, peper en wat van de fijngehakte knoflook en een scheut zonnebloemolie.
Bereiding:
1. Verhit 3 eetlepels olie in een wokpan en fruit hierin de knoflook, sjalotjes, rode peper en currypasta.
2. Voeg de kokosmelk toe en laat dit geheel enkele minuten rustig garen.
3. Voeg de vissaus toe, het sap van een halve limoen en maak verder op smaak af met zout, peper en wat honing naar smaak. Laat even rustig doorkoken en zet apart.
4. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur, totdat de pan begint te dampen van de hitte.
5. Voeg 3 eetlepels olie toe en bak de garnalen op hoog vuur totdat ze rondom mooi gekleurd zijn
6. Temper de hittebron en giet de saus over de garnalen en voeg direct wat van de fijngehakte koriander toe. Laat even mee verwarmen en serveer direct. (voeg indien nodig wat water toe)
Heerlijk met warme pandanrijst en gewokte peultjes, op smaak gebracht met soyasaus en versgemalen peper.
Rene van Doornum is culinair gastheer van Gasthuis du Soleil in de Gasthuisstraat in Doesburg. Gasthuis du Soleil herbert een kookstudio, vergaderruimte, feestlocatie, plaats voor prive lunches en diners, en heeft sinds kort een kookwinkel.
Op Twitter heb ik even navraag gedaan welke wijn er bij dit gerecht past. Van @josbeeres kwam deze tip: Josmeyer Elzas Fleur de Lotus 2009
http://www.josbeeres.nl/zoeken/?id=7667
@bever2 meldt: Een vette chardonnay met veel hout, of heel gewaagd een gewurztraminer met veel smaak?
Bert-Jan Knapen op Facebook: Rijks chenin blanc zuid af
@2bvinoloog: ik zou voor Riesling gaan
@Haykekookt op Twitter: Viognier of Zinfandel
@wijnbarboelen merkt op: Gamba, rode peper en kokos? Dan zou ik een hele kruidige sauvignon blanc nemen. Klein Constantia uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld.
@bartjanhendr op Twitter: of een ijskoude droge rosé uit de Provence kan ook altijd! Proost!
@helmsbriscoe_es: Wellicht inderdaad Riesling of Gewuerztraminer.
Italiaans vissoepje, oosters garnalen gerecht, Sint-jakobsschelpjes. Die gaan allemaal geweldig met Viña Sol.
Ik ben meer van de Franse dan de Spaanse maar dit is een wonderschone uitzondering. En zo is er nog een, een parel uit Portugal, maar ik ben de naam kwijt. Ligt aan de drank wellicht 🙂
Op zoek naar die garnalen: Bij Kelderman en bij de DEKA in de vriezer en in Nijmegen bij Toko Weuro.
Van alle wijnsuggesties is de keuze voor viognier, viognier met frisse chardonnay en droge rose nog de beste wijn/spijs combinatie. Neem jullie flesjes maar mee en ik zal het jullie laten proeven…
Kon in Doesburg niet zo snel Black Tiger garnalen vinden en dus gekozen voor de gekookte, ongepelde gamba’s uit het diesvriesvak van Albert Heijn (Sorry Rene). Verder alles voorhanden in ons mosterdstadje.
Bereiding was prima te doen, alleen de saus leverde niet het gewenste resultaat op. Te dik en te scherp. Te veel currypasta gebruikt, ben ik bang. Daardoor werd de bordpresentatie ook een beetje in de war geschopt. Maar dat maakt niet uit.
Smaak van het gerecht was echt top! Familie heeft genoten van dit gezonde en lekkere gerecht. Supermarkt-Chardonnaytje er bij paste prima.
Zie:
http://www.mobypicture.com/user/horeca1/view/10426474