Zondag 1 april zijn er diverse verrassende exposities tijdens de maandelijkse Culturele Zondag Doesburg. Dit kunstuiitje vindt elke eerste zondag van de maand plaats en wordt gehouden van 12.00 tot 17.00 uur. Een route langs bijzondere galeries, ateliers, musea, horeca en podia. De route loopt door de oude binnenstad en langs de IJsselkade van de Hanzestad Doesburg. Een overzicht met een paar highlights van deze maand.


Historische boekdrukkerij De Arend is in bedrijf tijdens de hele Culturele Zondag. Zo vindt er een drukproces plaats van bierviltjes. Deze activiteit wordt veroorzaakt omdat een bijzondere groep muzikanten zich heeft aangemeld bij drukker Arie Niks. Men neemt namelijk afscheid van enkele leden en onder een drankje hoort natuurlijk een viltje.


De Arend drukt regelmatig voor bijzondere gelegenheden deze aandenkens en op deze zondag kan elke bezoeker ook zien hoe dat met oude leden letters en een handboekdrukpers in zijn werk gaat. Slechts twee drukkers in heel Nederland  kunnen op deze wijze voldoen aan de vraag naar deze speciale objecten.


De glazen foto-objecten van Marijke Schellekens zijn bijzonder door hun transparantie.  In Atelier-Galerie Per Sonare zijn onder andere raamtransparanten te zien: foto’s, afgedrukt op sheets of acryl en gecombineerd met (plexi)glas. De objecten zijn licht doorlatend en geven daardoor kleur aan de ruimte als de zon er doorheen schijnt. Hetzelfde effect hebben de kleurrijke transparante foto in a3 formaat die met zuignappen op vensterglas te bevestigen zijn. Atelier – Galerie Per Sonare werkt ook in opdracht en is gevestigd aan de kloosterstaat 4.


In galerie De Swarte Ram kunt u van de nieuwe tentoonstelling “ Drie Gratiën in het Landschap” genieten. Keramiek van Gerda Drenth, aquarellen van Margo Ellen en acrylschilderijen van Liesbeth Fonkert.


De leerlingen van keramiste Gerda Drenth tonen keramisch werk in het Meulenhuus aan de Bergstraat 48. In de elf jaar dat Gerda Drenth in Keramiek Atelier Phoenix werkt, is dit al de derde keer dat haar leerlingen hun werk exposeren. Als men de kwaliteit van het werk in ogenschouw neemt, dan beseft men dat men bij diverse objecten nauwelijks nog kan spreken van leerlingenwerk. Behalve de vormgeving zijn de toegepaste glazuren een essentieel onderdeel van het keramisch werk.


AfriKan staat centraal tijdens deze Culturele Zondag in Hotel Doesburg. “AfriKan” is ontstaan uit liefde voor de Afrikaanse cultuur en promoot de Afrikaanse kunst. Nico van Kan exposeert zijn beelden. Hij is geschoold door Afrikaanse beeldhouwers. Het streven om sculpturen perfect af te leveren, was voor hem de start van polijsten en restaureren.  De stap om zelf beelden te gaan maken, was daarna niet meer groot. Diverse Afrikaanse beelden zijn te zien en Nico van Kan is zelf aanwezig om uitleg te geven over zijn werk. www.afrikan.nl.


Expositie “What am I” toont werken van de kunstenaars Miriam Londono, Heidrun Klos, Sarah Linde en Eveline van de Groep. Tijdens deze expositie belichten elk vanuit eigen perspectief dit thema. Schilderijen, foto’s en ruimtelijke werken omvat deze expositie. Verder zijn er nieuwe glasobjecten van Louis la Rooij en Frank Biemans te bewonderen. En Michiel Jansen exposeert met een aantal prachtige leistenen objecten.


Atelier aan het Putpad is een nieuw lid van de Culturele Zondag. Anne van der Meiden volgde gedurende zes jaar lessen aan de Gooise Academie in Laren. Alle opgedane kennis heeft ze gemixt en daaruit is een geheel eigen stijl ontstaan, waarbij ze gebruik maakt van zeer uiteenlopende materialen. Opvallend is een monumentaal werk dat uit een groot aantal vakken bestaat die elk apart ook weer iets voorstellen. Verder zijn er op haar doeken dieren (vaak schapen) en bijzondere portretten van mensen te zien.


Marcel Blok maakt objecten veelal van edelmetaal en is geboeid door het glans en lichtspel van het zilver. Dit leidt tot een kenmerkende stijl van strakke en vloeiende vormen. De handgemaakte sieraden van Annet Blok zijn een evenwicht tussen zilver, vorm en edelstenen. De expositie met fotowerken van Afke Kerkhoven met het thema “licht en reflectie” verbindt de kijk op licht van de fotograaf met die van de goud- en zilversmid Annet en Marcel en Blok.


De deelnemers zijn te herkennen aan banier met logo, folders zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij de deelnemers zelf. Ook kunt u de website raadplegen www.culturelezondagdoesburg.nl.