In de samenwerkende Wereldwinkels in de regio Veluwezoom, waar Doesburg onder valt, staat van 17 februari tot 9 maart de olifant centraal. Klanten die in deze actieperiode een olifant-product kopen, maken kans op het winnen van een speciaal arrangement voor Burgers’ Zoo.

 

De Wereldwinkels verkopen fair trade olifantproducten. Niet alleen beelden van hout, leer, metaal, serpentijn en zeepsteen, maar ook bijvoorbeeld kaarten en sleutelhangers waarop olifanten voorkomen. Daarnaast zijn er artikelen die gemaakt zijn van olifantenpoeppapier.

 

Een olifant eet 180 kilo voer per dag, vooral palmbladeren, kokosblad en schors. Door zijn snelle verbranding laat de olifant dagelijks enorme hopen uitwerpselen achter. In Kegalle in Sri Lanka wordt van die poep papier gemaakt.

 

Vies? Helemaal niet; de door de zon uitgedroogde poep wordt verzameld en gekookt met margosa blad wat een natuurlijk desinfecterende werking heeft. Na een kookproces van acht uur wordt er afvalpapier uit de kantoren van Colombo aan het mengsel toegevoegd. Dit wordt samen ingekookt tot een stevige pap.

 

Van deze pap worden vervolgens vellen papier geschept. Door het toevoegen van zout kan het papier in elke gewenste kleur worden gemaakt en daarvan worden bijvoorbeeld kaarten, boekenleggers en notitieblokjes geproduceerd.

 

De Wereldwinkels die deelnemen aan deze actie zijn: Beekbergen, Eerbeek, Brummen, Dieren, Doesburg, Rheden en Velp. De trekking van het winnende lot vindt plaats op maandag 10 maart om 19:30 uur in Wereldwinkel Eerbeek.

 

olifantenmest