Donderdagavond maakte Jan Strating tijdens een goed bezochte OpenCoffee Nieuwjaarsborrel bekend dat de ondernemersbeurs Doesburg Onderneemt een vervolg krijgt. Dat deed hij tijdens zijn speech. Daarin vertelde hij verder onder meer het belang van het benadrukken van zaken die de afgelopen tijd in Doesburg gerealiseerd zijn, in plaats van het blijven hangen in zaken die niet gerealiseerd zijn. De volledige speech van Jan Strating kunt u hier lezen.


Beste ondernemende Doesburgers, beste ondernemers uit Doesburg en omstreken.


Bijzonder welkom op deze OpenCoffee Nieuwjaarsborrel. U verrast ons iedere keer weer. Wat een opkomst en wat een interesse en enthousiasme om elkaar in deze nieuwjaarssetting te ontmoeten en te spreken. Daarvoor alvast dank voor uw komst en straks heb ik nog wel wat te melden om uw enthousiasme wellicht nog wat te vergroten.


Een bijzonder welkom ook aan onze burgemeester de heer Kees Luesink, welkom ook de wethouder van onder andere Economische Zaken, mevrouw Marleen Huizingh, en onze stadsmanager de heer Bart van Rooij, inmiddels een vertrouwd gezicht bij de OpenCoffee bijeenkomsten


Ondernemerschap leeft in Doesburg en ondernemerschap bindt, in ieder geval op de eerste woensdagochtend van de maand. Want wat we afgelopen jaar hebben kunnen zien is dat er toch gemiddeld steeds zo’n zestig belangstellende ondernemers en ondernemende werknemers uit Doesburg maar ook van daarbuiten, afkwamen op de Open Coffee alhier.


Waar andere Open Coffee initiatieven worstelen met opkomst en programma, kunnen wij als organisatie vaststellen dat de Open Coffee hier in Doesburg enorm leeft en u als ondernemers deze ambiance kennelijk waardeert om ongedwongen te netwerken, te ontmoeten en kennis te delen.


Dat moet je samen doen, maar niet zonder een passende ambiance. En die hebben we denk ik, hier in het Gasthuis du Soleil wel gevonden. Dankzij de nimmer aflatende gastvrijheid van Rene van Doornum, Ruud Schaars en Paul Wellling, die ons ook vandaag weer voorzien van hun lekkernijen en mooie wijnen.


Zoals ik al zei, ondernemerschap leeft in Doesburg. Niet alleen door uw komst naar deze borrel en de OpenCoffees op de eerste woensdag van de maand. Ga maar na. We hebben er sinds een paar maanden een ontmoetings- en werkplek bij voor ondernemers, namelijk het Hanzehuys aan de Koepoortstraat, waarvan Ilse en Marcel hier ook aanwezig zijn.


Dan is er het initiatief Doesburgse Zaken, waarin een aantal Doesburgse aanbieders van vergaderaccommodaties zich verenigen om Doesburg ook als Zakelijke Vergaderplek beter op de kaart te zetten. Meer informatie bij Harko Sterk, Rene van het Gasthuis, Joop Bergevoet van Hotel Doesburg of Hans Heuff van Office Design.


Ook is het initiatief van de businessclub ZON Doesburg het vermelden waard, waar men op de Kerstmarkt in december met een kraam zichzelf presenteerde en de Doesburgers de kans gaf hun wens te laten ophangen in een grote Kerstwensboom.


Verder zal de toezegging van de provincie om gelden te verstrekken aan Doesburg voor het mede realiseren van enkele projecten als de Turfhaven en de Commanderije ook goed zijn voor de ondernemendheid in en om Doesburg.


Wat te denken van transportbedrijf Rotra die plannen heeft voor een laad- en loshaven in de dode arm van de IJssel en die regelmatig in het nieuws komen met hun groene en duurzaamheidsprojecten.


Verder zie ik toch, zei het met vallen en opstaan, de binnenstad weer wat voller raken met nieuwe ondernemers en nieuw ondernemerschap. En dat zijn toch allemaal positieve signalen in deze toch wel economisch wat lastiger tijden.


Met alleen maar elkaar de put inpraten red je het ook niet.  Ondernemerschap vereist toch ook erop uitgaan, elkaar ontmoeten, nieuwe ideeën opdoen en uitvoeren, je laten zien en nieuwe paden durven bewandelen. Daarvoor bent u onder andere toch ook vandaag zo massaal hier naar toe gekomen.


En dat ondernemen en ondernemend durven denken en doen is zeker ook afgelopen jaar hier in Doesburg gebeurt en ik sluit me dan ook volledig aan bij een aantal woorden van onze burgemeester tijdens zijn recente nieuwjaarsspeech dat we toch ook best wel eens mogen kijken naar wat we wel hebben gerealiseerd en niet altijd moeten blijven hangen in zaken die niet of minder deugen of niet gerealiseerd zijn. Ook bij mij is het glas wat dat betreft altijd half vol of nog voller.


Dat halfvolle of nog vollere glas hebben wij als organisatie van de OpenCoffee vorig jaar mei ook samen met u als deelnemers en bezoekers gerealiseerd met de primeur van de Doesburgse Ondernemersbeurs.


Een beurs bedoelt voor die hardwerkende ondernemers die niet als zodanig vanaf de straat echt zichtbaar zijn en waarvan er toch ruim driehonderd van in Doesburg zijn gehuisvest en die veel kennis en kunde herbergen voor zowel de particuliere als zakelijke markt.


Een groot succes met 28 standhouders, een uitverkocht huis en ruim 350 bezoekers. Na grondige evaluatie met zowel de standhouders, de organisatie en de bezoekers zijn we tot de conclusie gekomen dat we dit tot een jaarlijkse evenement gaan bombarderen.


Daarom wil ik dan ook graag als ons  goede voornemen voor dit jaar bekendmaken dat we op zaterdag 12 mei de tweede editie gaan organiseren, niet meer hier in dit gastvrije Gasthuis vanwege wat praktische redenen, maar in goed overleg in de Gasthuiskerk een stukje verderop hier in de Gasthuisstraat. De catering zal weer door de heren worden verzorgd


Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk via de mail, de Linkedin groep van OpenCoffee Doesburg en andere media. U bent zeker nog niet van ons af!


Voor nu bent u wel van mij af en ik wil graag een toast uitbrengen op een ondernemend jaar voor Doesburg en ik wens u nog een mooie borrel toe en graag tot ziens op 1 februari bij de volgende OpenCoffee.