Telefooncirkel Doesburg van start

Er hebben zich voldoende vrijwilligers aangemeld voor de Telefooncirkel, een initiatief waarbij vereenzaming wordt tegengegaan door regelmatig telefonisch contact tussen burgers onderling. Voormalig wethouder Frans Hofman is aangesteld als coordinator van het netwerk.


‘Het verheugd mij dat we kunnen melden dat het initiatief voor een Telefooncirkel, wat vanuit de wijkraad Beinum is ontstaan en overgenomen is door het Rode Kruis, heeft geleid dat de organisatie staat en dat we van start kunnen gaan We hebben voldoende vrijwilligers om de telefooncirkel te bemannen  We zijn nu bezig om deelnemers te werven.’, aldus Hofman.


Zo werkt de Telefooncirkel
U kunt in Doesburg deelnemen aan een telefooncirkel. Dan wordt u iedere ochtend op een vaste tijd gebeld. Om even dag te zeggen, te vragen hoe het er mee is. Dat geeft zekerheid. Niet alleen voor uzelf, ook voor familieleden en kennissen kan het een zorg minder zijn. Zij weten dat er altijd binnen 24 uur opgemerkt wordt  als er iets aan de hand is.


Hoe werkt het?
Een telefooncirkel bestaat uit een vrijwilliger en een aantal deelnemers. Elke dag, tussen 8.30 en 9.00 uur, belt de vrijwilliger de eerste deelnemer. Die belt dan weer de tweede deelnemer. En zo verder, tot de laatste deelnemers de vrijwilliger weer belt. De cirkel is rond.


Als een deelnemer niet opneemt, wordt in plaats daarvan de vrijwilliger gebeld. Die gaat dan kijken wat er aan de hand is. En belt vervolgens bijvoorbeeld een familielid of de huisarts als dat nodig is.


Wie kunnen er meedoen?
Iedereen die graag iedere ochtend – of een aantal vaste ochtenden per week – gebeld wil worden. Bijvoorbeeld omdat men weinig meer de deur uit komt, of mensen spreekt. Iedere deelnemer moet er voor zorgen dat iemand in de buurt een sleutel heeft van de woning. En dat deze persoon op de hoogte is van de telefooncirkel. Ook zullen wij u vragen om telefoonnummers te geven van mensen die in geval van nood gebeld moeten worden.


Waar moet u nog meer om denken?
U moet thuis zijn als er gebeld wordt, of van tevoren afbericht geven. Als er bij u niet opgenomen wordt, zal de vrijwilliger samen met degene die uw sleutel beheert, uw woning binnen gaan. Als dan blijkt dat er geen sprake is van een noodsituatie, maar dat u maar een boodschapje was gaan doen, is dat niet prettig. Tijdens de cirkel kunt u niet een lang telefoongesprek voeren. Alle deelnemers zitten immers te wachten op een telefoontje. U kunt wel een afspraak maken om later op de dag nog even te bellen.


Belangstelling?
Neemt u dan contact op met de coördinator Frans Hofman (Tel: 0313-471289). Binnen twee weken komt er iemand van de telefooncirkel bij u op bezoek om alles met u door te nemen, uw gegevens te noteren en een overeenkomst met u te sluiten. Deelname kost niets, behalve natuurlijk het telefoontje iedere dag.

1 reactie

  1. Nanny Verspuij

    Hallo,
    graag zou ik willen weten of het ook mogelijk is om tijdelijk mee te doen met de telefooncirkel in tijden dat het wat minder goed met me gaat?
    Vriendelijke groet, Nanny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑