Zondag 7 augustus start om 13.00 uur in de Gasthuiskerk een rondgang langs de muzikale kroonjuwelen van Doesburg: het Naber orgel in de Gasthuiskerk, de drie orgels in de Grote of Martinikerk, waaronder het monumentale Walcker orgel dat dit jaar zijn100e geboortedag viert, en het carillon in de Martinitoren.

In de Gasthuiskerk wordt een korte uitleg gegeven over het daar aanwezige Naber orgel dat kort geleden volledig is gerestaureerd. Stadsorganist Wilbert Berendsen bespeelt het orgel om een ieder te laten kennismaken met de prachige klank ervan.

Aansluitend is er een uitleg over het carillon in de Martinitoren. Er wordt kort verteld over de geschiedenis en de bijzonderheden van dit carillon dat vorig jaar mei is uitgebreid met een zware es klok. Het Doesburgse carillon behoort tot de mooist klinkende van ons land.

Frans Haagen
Tijdens een wandelingetje van ongeveer een half uur laat stadsbeiaardier Frans Haagen het carillon klinken. Onderweg kan men in alle rust op een bankje of een terrasstoeltje de klokkenklanken tot zich nemen aan de hand van het programma dat de luisteraars/wandelaars meekrijgen.

De wandeling voert naar de Grote of Martinikerk, waar een kopje koffie of thee kan worden genuttigd en waar Wilbert Berendsen, cantor-organist van de Martinikerk, een korte uitleg geeft over de drie aanwezige orgels. Vervolgens laat Wilbert deze orgels klinken, waarbij hij zijn muziek aanpast aan de aard van de orgels.

Wilbert Berendsen
Hierna is er gelegenheid het grote Walcker orgel van dichtbij te bekijken onder leiding van Wilbert Berendsen, óf, voor wie niet opziet tegen zo’n tweehonderd traptreden is er de mogelijkheid het carillon van dichtbij te bekijken waarbij een van de leden van de Stichting Doesburgs Carillon uitleg geeft over wat er te zien is.

En wie eenmaal tot de carillonzolder is gekomen wil natuurlijk enkele treden verder omhoog naar de trans om aldaar Doesburg aan zijn of haar voeten te zien liggen.

Deze muzikale middag is een initiatief van de Stichting Doesburgs Carillon en de Stichting Doesburgse Muziekcultuur (StiDoMu). Deelname is op basis van een vrijwillige bijdrage.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz,CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,Gasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.