Wethouder Ellen Mulder van Doesburg zou aanvankelijk op zaterdag 29 november het eerste van een serie Doesburgse muurgedichten onthullen. Zou, want het aanbrengen van de letters op een oude buitenmuur in de Doesburgse binnenstad blijkt zoveel tijd te kosten dat de geplande datum niet gehaald gaat worden. De muurgedichten zijn een project van Doesburg777.

 

Het eerste gedicht, dat is geselecteerd door stadsdichter Jan Vijn, is origineel, spitsvondig en ontroerend. Kunstenares Afke Kerkhoven voert het project uit en brengt de letters aan in een nis van het pand aan de Koepoortstraat nummer 19. Kerkhoven begon met de ‘making of’ van het muurgedicht op de avond van 25 november. Dat leek in eerste instantie ruim voldoende tijd te bieden, maar dat bleek tegen te vallen.

 

Zo schrijft Kerkhoven op de avond van de 27ste in een emailtje: ‘Vandaag vijf en een half uur kunnen werken…weer vijfentwintig letters verder.’ Die vijfentwintig letters schilderde Kerkhoven door een speciaal gemaakte mal, nadat het eerder onmogelijk was gebleken om de letters met een beamer op de muur te projecteren en ze zo in te schilderen.

 

Ook de temperatuur speelt in deze tijd van het jaar een grote rol. Kerkhoven staat urenlang buiten op een steiger. Met stug doorwerken haalt ze een gemiddeld tempo van zo’n zes letters per uur.

 

Niet alleen Kerkhoven zelf, maar ook het team dat bij de voorbereiding van de muurschildering was betrokken blijkt zich dus te hebben vergist in de hoeveelheid tijd die nodig is. Op 27 november was Kerkhoven gevorderd tot ongeveer een kwart van de werkzaamheden, na anderhalve dag werken. Dat betekent dat er nog vier en een halve dag nodig is om het werk af te maken. In totaal is Kerkhoven er dus een volle werkweek mee bezig.

 

Wanneer het eerste gedicht af is hangt mede af van de temperatuur de komende dagen. De minimale temperatuur om te kunnen schilderen is zes graden.

 

De geplande onthulling op zaterdag 29 november kwam daarmee te vervallen. In plaats daarvan is er een bijeenkomst waarop voorzitter Jan van Amstel van Doesburg 777 en schilderes Afke van Kerkhoven een toelichting geven op het project en de uitvoering.

 

Als het gedicht eenmaal is onthuld, wordt dit het eerste van een serie van zeven muurgedichten die in Doesburg moet verschijnen. Het geld voor de overige zes gedichten wil de stichting Doesburg777 met crowdfunding bij elkaar brengen.

Schermafbeelding 2014-12-03 om 06.26.52