Doesburgse ondernemers willen met LOC17 de Turfhaven exploiteren

De Gemeente Doesburg gaat een intentieovereenkomst aan met de initiatiefnemers achter LOC 17 voor het ontwikkelen en exploiteren van de loods, de haven en de camperplaatsen in de Turfhaven van Doesburg. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dit vandaag unaniem besloten.

De ondernemers van LOC 17 hebben uit drie inzendingen het meest complete programma gepresenteerd voor de loods. Zij hebben nu drie maanden de tijd om hun plannen uit te werken, waarna bij een positief vervolg een overeenkomst met de gemeente wordt getekend voor de verkoop van de loods en de huur van de haven en de camperplaatsen.

Na het volledig opknappen van de loods zal deze bestaan uit horeca met overdekte buitenruimte, een feestzaal met podium annex markthal, 11 bedrijfsunits van ieder 50 m2 en 12 eenvoudige vakantieappartementen op de eerste verdieping van de loods. De horeca, zalen en de haven zullen namens LOC 17 worden beheerd door een bedrijfsleider. Het programma zal in fases worden opgeleverd, te beginnen met de horeca en een nieuw voorzieningengebouw voor haven- en campergasten.

In juni 2016 is duidelijk geworden dat de ondernemers van een eerder initiatief, Durfhaven, niet binnen de afgesproken termijn een haalbaar plan konden presenteren voor de Turfhaven in Doesburg. Nadat dit nieuws openbaar is geworden, hebben zich spontaan enkele initiatiefnemers bij de gemeente gemeld. Uiteindelijk heeft een tender plaatsgevonden met drie partijen, waarbij LOC 17 als beste is beoordeeld door de gemeente.

Het plan van LOC17 voldoet aan alle beoordelingscriteria en past binnen de kaders, zoals die eerder door het College van B&W en de gemeenteraad zijn vastgesteld. Ook is aannemelijk dat het plan uitvoerbaar is en een recreatieve en toeristische meerwaarde heeft. In het plan is voorzien in het volledig opknappen van de loods in de Turfhaven, met behoud van zoveel mogelijk cultuurhistorische waarde.

Financieel passen de plannen ook binnen de met de gemeenteraad vastgestelde kaders. De jaarlijkse huuropbrengst voor de haven is bovendien toereikend voor de financiering van de gemeentelijke investeringen in de haven.

De ondernemers achter LOC 17, Ruurd Robaard, Ton van Stiphout en Roland Stokman, zullen in de eerste week van oktober hun programma presenteren in de raadscommissie van de gemeenteraad van Doesburg. Robaard is eigenaar van Robaard Doesburg en Ton van Stiphout is voorzitter van Ondernemers Vereniging Doesburg en was eerder initiatiefnemer van Het Arsenaal. Daar stapte hij na op na een verschil van mening over het gevoerde beleid. Van Stiphout heeft een eigen bouwbedrijf. Stokman is eigenaar van Westerveld en Vossers Accountants en Adviseurs.

De naam LOC17 is afgeleid van Locomotief 17, de naam die Doesburg als stationplaats had toen er nog een tram liep vanuit de GTW-loods richting Doetinchem.

In een korte toelichting laat Ruurd Robaard weten dat LOC17 drie maanden nodig denkt te hebben voor het dichttimmeren van het plan en financiële aspecten goed in kaart te hebben. Daarna zal de verbouwing stapsgewijs plaatsvinden, waarbij waarschijnlijk als eerste een toiletgebouw wordt geplaatst op de kade. Dit heeft voor de gemeente de hoogste prioriteit.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.

Illustratie: Architect Jan Rooding

19 reacties

 1. Frans van der Krul

  Heel veel sterkte ermee, hopelijk levert dit ook veel nieuwe arbeidsplaatsen op.

 2. Peter van den Broeke

  Erg goed initiatief. Succes met de voorbereidingen, mannen!

 3. Kitty de Wolf

  Wauw gaaf! Mooi man(nen)! Hééél veel succes??

 4. Tamara Verheij

  Maak er iets moois van heren! Zodat Doesburg nog aantrekkelijker wordt om bezocht te worden. Succes!

 5. Martin Pelgrim

  weer wat reuring in een vastgelopen initiatief. Succes gewenst!

 6. Marion Berends

  Misschien dat het aan de naam lag, maar het project Durfhaven heeft me altijd tegen gestaan. Terwijl toch al snel duidelijk was dat niemand in die plannen durfde te stappen. Al die grootse plannen, met als dramatisch hoogte en eindpunt waanzinnig dure lodges. Die dat kan betalen gaat wel naar Monaco hoor.
  In de nieuwe plannen zie ik wel kansen. Gelukkig is de oude naam Turfhaven weer terug, er zou horeca komen en een feestzaal annex markthal, klinkt goed. Ook een aantal kleinere winkel units, goed voor de diversiteit in de haven. En op de eerste etage van de loods eenvoudige dus betaalbare vakantiewoningen. Het klinkt zo eenvoudig. Waarom is dit niet eerder gedurfd?

 7. Theo Houkes

  O je daar gaan we weer wat gaat dit weer kosten het zal,het moet hoe dan ook geld in gepompt worden .
  Niet opgeven jongens komt allemaal goed kieperen er maar weer wat tegenaan geld geen probleem een kunstenmaker voor de linie uitkijktoren 200.000 bedrijventerrein toe maar kan niet op

 8. Cathy Backer

  Super initiatief! Heel veel succes mannen!

 9. Martin Beijer

  Vanmorgen in opperste beste stemming ,na het lezen van dit mooie bericht.
  Succes heren het gaat jullie zeker lukken.
  Ben trots op jullie initiatief.

 10. Wil Elissen

  Heel goed plan jongens . Dit gaat jullie lukken . Weet ik zeker !!!!!

 11. Wil Elissen

  OOOOOOOH JEEEEEEE daar gaan we weer Theo niet overal tegen aan pissen . Wel positief blijven !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. Henk Kok

  Gaaf Wil, dat bedoel ik nou met het ALTIJD negatieve verhaal van Theo Houkes. Laat hij eerst maar eens proberen een leesbaar te schrijven. Het liefs in het huis aan huis krantje van ’s Heerenberg. Heren initiatiefnemers, een goed plan. Veel succes!

 13. rene van doornum

  Mooi werk jongens en goed nieuws!! Daar waren we wel aan toe…..
  Het gaat mooi worden aan het water en iedereen zal er van kunnen genieten!!
  Succes met het vervolg!

 14. Wil Elissen

  OH – AH is dat die Theo die altijd die K-t kl-ten stukjes in de regiobode zet wat een pisser is dat . En woont niet eens in ons prachtige stekkie DOESBURG

 15. a. g. schrader

  Ben blij verrast dat er eindelijk een haalbaar plan wordt geopperd. Het in stappen uitvoeren geeft aan dat deze initiatiefnemers serieus bezig zijn met zaken doen. Als oud havenmeester van de Passantenhaven wens ik jullie heel veel succes toe! Tegen de tijd dat jullie een betrokken havenmeester nodig hebben ben ik beschikbaar! Eventueel wil ik de haven wel huren. 06-24279879.

 16. Arno Grygiel

  Een goed plan en met dit team gaat het zeker lukken. Veel succes met de voorbereidingen.

 17. Willemijn van der Spiegel

  TOP!!!

 18. Gerhard

  Wie doet de verbouwing toch niet Ton van Spithout want dan wordt het niks

 19. H.F. Steenbergen

  Nog meer toeristen en horeca gelegenheden in Doesburg…… Ben nu al de tel kwijt hoeveel er momenteel gevestigd zijn. Ik vraag mij af of dit wel haalbaar is. Want zo druk bezocht wordt Doesburg niet door de weeks het hele jaar door.

  Alleen tijdens evenementen zijn er dubbele aantal inwoners in de stad. Persoonlijk meid ik deze evenementen en de stad en ga dan elders mijn boodschappen doen. Hanzekadedagen vind ik persoonlijk een leuk en verfrissend nieuw concept om als inwoner ook na toe te gaan.

  Daarom zie toch liever een ander vorm van bedrijvigheid op deze plek. Een GWS museum met daaraan vast de geschiedenis van het water door de eeuwen heen rondom de IJssel. De industrie rondom Doesburgse haven en zijn inwoners van deze bijzondere Hanzestad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑