Palmpaasoptocht Doesburg op zaterdag 31 maart

Zaterdag 31 maart is er weer de jaarlijkse palmpaasoptocht in Doesburg. Het vertrek van de tocht is om 11.00 uur bij het Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. Vanaf 10.30 uur kunnen kinderen een nummer in ontvangst nemen om daardoor in aanmerking te komen voor een prijsje. Alle kinderen krijgen na afloop een gezonde traktatie. De tocht wordt weer voorafgegaan door het Muziekcorps der Voormalige Schutterij en wordt ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door de Doesburgse Ondernemers Vereniging (DOV).


De dagen gaan lengen. Aan de bomen ontspringen de eerste knoppen. De bloemen komen te voorschijn in perken en grasvelden. Pasen is een lentefeest, de terugkeer van al het groen. In de herfst sterft de natuur af. Na de winterperiode komt de natuur des te uitbundiger tot leven. In het najaar werden wij ook steeds meer op ons “zelf” aangewezen. Ook wij zijn naar binnen gekeerd en komen in de lente weer naar buiten.


In deze periode komen allerlei oeroude christelijke gebruiken en symbolen naar boven. Met Palmpasen maken we de palmpaasstok die staat voor de levensboom. Het symbool van de groei- en levenskrachten van de mens en de drager van de geest.


De kruisvorm staat voor het Christussymbool. De haan bovenop de stok is de verkondiger van de nieuwe dag. De vruchten en afbeeldingen die we aan de stok hangen zijn de symbolen van de dragers van het nieuwe levenszaad.


Ook de liedjes die we zingen met Palmpasen zitten vol symbolen.


Pallem pallem Pasen
ei – koer – ei
over ene zondag
krijgen wij een ei
een ei is geen ei
twee ei is een hallef ei
drie ei is een paasei


1 reactie

  1. Han

    En om het helemaal gemakkelijk te maken kun je deze week bij Bertram & Brood een compleet pakket bestellen met een palmpaasstok, broodhaan en versiermateriaal, dus meedoen allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑