Zaterdag 28 maart is er weer de jaarlijkse palmpaasoptocht in Doesburg. Het vertrek van de tocht is om 11.00 uur bij het Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. Vanaf 10.30 uur kunnen kinderen een nummer in ontvangst nemen om daardoor in aanmerking te komen voor een prijsje. Alle kinderen krijgen na afloop een gezonde traktatie. De tocht wordt weer voorafgegaan door het Muziekcorps der Voormalige Schutterij en wordt ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door de Doesburgse Ondernemers Vereniging (DOV).

 

Af en toe nog wat sneeuw, licht vrieskou, maar de dagen gaan lengen. Aan de bomen ontspringen de eerste knoppen. De bloemen komen te voorschijn in perken en grasvelden. De lente is in zicht. Pasen is een lentefeest, de terugkeer van al het groen. In de herfst sterft de natuur af. Na de winterperiode komt de natuur des te uitbundiger tot leven. In deze periode komen ook allerlei oeroude christelijke gebruiken en symbolen weer naar boven. Met Palmpasen maken we de palmpaasstok.

 

De stok en de versiering bestaan uit vele symbolische betekenissen. Het kruis staat symbool voor het kruis waar Jezus aan gehangen wordt en daarbij wordt zijn lijden en sterven herdacht. De groene takjes duiden op de intocht van Jezus op de ezel in Jeruzalem, waar hij door de bevolking werd begroet met palmtakken. Omdat hier geen palmen groeien, wordt meestal gebruik gemaakt van buxustakken. De gedachte erachter is dat men stil staat bij het feit dat het leven altijd door gaat.

 

Het broodhaantje boven in de palmpaasstok dient ter herinnering aan de woorden van Petrus die zei dat hij niet bij Jezus hoorde, voordat de haan kraaide. Dat het haantje is gemaakt van brood wijst naar het laatste avondmaal waarbij Jezus het brood brak en zei: ‘dit brood is mijn lichaam’. De eieren staan symbool, zoals bekend, voor een nieuw leven. Het snoep symboliseert de viering of het feest en ook het gespaarde snoep uit de vastentijd waarin niet gesnoept of gegeten mocht worden.

 

Ook de traditionele liedjes die we zingen met Palmpasen zijn soms honderden jaren oud.

 

Pallem pallem Pasen
ei – koer – ei
over ene zondag
krijgen wij een ei
een ei is geen ei
twee ei is een hallef ei
drie ei is een paasei

palmpasen 600