Bij Podium Acanthus in Doesburg treedt op zondagmiddag 4 oktober de jonge pianist Ruben Tekelenburg op. Hij doet dat met een selectie uit de beroemde compositie van Franz Liszt: ‘Années de Pèlerinage’.

 

Tekelenburg geeft die middag tweemaal een concert. Eerst om 13.00 uur en later nog eens om 15.00 uur. Het concert duurt ongeveer een half uur.

 

De stukken zijn gebaseerd op indrukken die Liszt opdeed tijdens de reizen die hij maakte gedurende zijn leven. Het eerste boek, waaruit op 4 oktober vier delen worden uitgevoerd, zijn inspiraties op zijn reizen door Zwitserland. Ze zijn zeer wisselend van karakter en van virtuositeit. De “Années de Pèlerinage” worden tot de meesterwerken uit de pianoliteratuur gerekend.

 

Ruben Tekelenburg begon jong met keyboardlessen, maar de interesse voor de piano bleek groter: rond zijn twaalfde werd het keyboard definitief ingeruild voor de piano. Hij gaf in 2006 zijn eerste eigen concert en won in dat jaar de Gulden Jeugd Keper: een aanmoedigingsprijs voor aanstormend jong talent in de gemeente Voorst.

 

Vanaf 2008 volgde Ruben de vooropleiding voor het Conservatorium aan de Leeuwenkuil in Deventer bij Mark van Hoof. Hij behaalde prijzen bij onder andere het JMCO en het Prinses Christina Concours.

 

In 2010 werd hij toegelaten op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle voor de opleiding klassiek piano. Hij heeft daarna vier jaar les gehad van Sepp Grotenhuis. Ruben volgde verder binnen deze opleiding een compositie-minor, begeleidde het propedeusekoor van ArtEZ en volgde theorievakken van de afdeling Jazz & Pop. Zo heeft hij een veelzijdige opleiding gevolgd als musicus en componist.

 

Vorig jaar studeerde hij af met het stralende cijfer 9. Tegenwoordig studeert hij verder bij de pianopedagoog Frank van de Laar. Hij is actief op diverse fronten in de muziek. Ook geeft Ruben pianolessen bij Muziekstudio-merel in Deventer.