Politiek kritisch op financieel verzoek van Doesburg 777

CDA Doesburg en Stadspartij Doesburg hebben zich kritisch uitgelaten over het verzoek van de Stichting Doesburg 777 om geld te vragen van de gemeente. Doesburg 777 heeft het college van b&w verzocht om 75.000 euro om te gebruiken voor de festiviteiten rond de 777ste verjaardag van Doesburg.

 

De Stadspartij, die zelf met een wethouder zitting heeft in het college, liet zich zaterdagochtend op Twitter kritisch uit over de Stichting Doesburg 777. ‘Doesburg 777 vraagt 75.000 euro voor festiviteiten. Te gemakkelijk zo. Wees eens creatief’, zo staat te lezen op Twitter.

 

CDA Doesburg was eerder deze week al behoorlijk kritisch op het financiële verzoek van Doesburg 777. ‘College vraag raad om 75.000 euro voor Doesburg 777. Wel heeeel veel geld’, twittert CDA.

 

Raadslid Rob Gossink van CDA Doesburg laat op DoesburgDirect.nl weten dat ongeacht het programma en doelstellingen CDA vindt dat 75.000 euro gemeenschapsgeld heel erg veel is voor het organiseren van festiviteiten. ‘Ook bij het CDA houden we echt wel van een feestje voor Doesburg 777 maar niet voor € 75.000.’, aldus Gossink.

 

Wanneer het subsidieverzoek van de Stichting Doesburg 777 in de Gemeenteraad wordt behandeld is nog niet duidelijk. Het Feestplan, dat ten grondslag licht aan het verzoek tot financiële ondersteuning, is voor de pers nog niet openbaar, heeft Stichting Doesburg 777 deze weken laten weten.

 

26 reacties

 1. Hendrik Vels

  De VVD Doesburg is ook onder de indruk van het bedrag, maar willen eerst graag de onderliggende plannen van deze enthousiaste organisatoren bekijken alvorens te oordelen.
  Het lijkt ons niet zinvol een plan wat we nog niet hebben ingezien al te diskwalificeren.

  Hendrik Vels,
  Fractie voorzitter VVD Doesburg.

 2. KunstLab Doesburg

  Binnenkort un Doesburg : het KunstLab. Hier komen creatieven (professioneel & amateur) samen en kunnen creatieve ideeën ontstaan en uitgewerkt. Ook (juist) m.b.t. Doesburg 777!!

 3. Peter van den Broeke

  € 75.000 aan gemeenschapsgeld uitgeven is op dit moment wel heel erg veel. Wél moet de organisatie 777 eerst de kans krijgen om de plannen toe te lichten, dat lijkt me logisch. Het zomaar afschieten van een plan zonder voorafgaande informatie is niet juist, dat is de makkelijkste weg. Daarbij is het onmogelijk om festiviteiten te organiseren zonder financiele middelen.

 4. Frans van der Krul

  Ik weet ook niet hoe de plannen eruit zien, maar denk aan andere financierings- bronnen en niet vanuit de Gemeenschaps- pot, een symbolisch bedrag van € 777.- lijkt me wel een goed idee.
  Ga ook eens met de pet rond in Doesburg, en afhankelijk van wat er wordt opgehaald kunnen de plannen die nog bekend worden gemaakt worden uitgevoerd en betrek de burger bij het invullen door hun mening te vragen.

 5. Rob Gossink

  Het gaat ons, CDA Doesburg, niet om de inzet van de stichting of de plannen op zich. De inzet wordt zeer gewaardeerd en ongetwijfeld zullen de plannen veelbelovend zijn. Het gaat ons om het bedrag van € 75.000 dat het college voorstelt om in Doesburg 777 te steken. Dat is echt te veel van het goede. Wellicht kan hetzelfde resultaat door de stichting Doesburg 777 bereikt worden met meer sponsorgeld, benefietconcert, galadiner, loterij, sponsorloop enz.

 6. Aloys Seegers

  Ik begrijp niet waarom men van de doelstelling afgeweken is. Had een boel discussies kunnen voorkomen. De opdracht was vrij helder: maak een feest van met en door Doesburgers. Op het filmpje op Youtube wordt dit ook duidelijk gemaakt
  http://www.youtube.com/watch?v=61e9dxNu3rQ na 5:00 minuten.

 7. robert duis

  @Doesburg777.

  “First Things First” zou ik willen adviseren.

  First STEP:
  Lees in een eerder bericht dat er ZEVEN (7) Thema’ s werden vastgesteld:
  CULINAIR / CULTUUR / GESCHIEDENIS / HANZE / MUZIEK / SPORT / VERWENNEN.

  Second STEP:
  In het kader van de hoge kosten wellicht verstandig het aantal “thema’s” te reduceren tot:
  GESCHIEDENIS / MUZIEK / SPORT.

  Third STEP:
  Per THEMA (3) de verantwoordelijke dames en heren een voorstel voor een BUDGET te laten doen?

  Fourth STEP:
  Voor de GESCHIEDENIS de GEMEENTE in te schakelen.
  Voor de MUZIEK en SPORT externe SPONSOREN te vinden.

 8. Henry Tieben

  Allereerst jammer dat de gemeente de 775 heeft gemist en er te laat achter is gekomen en geen budget heeft vastgesteld op voorhand, er wordt nu van de “organisatie”verwacht te leveren zonder een duit op zak! Heren: we weten dat het crisis is en de laatste ondernemers in Doesburg hun cashflow hebben zien wegsmelten door o.a. te hoge huren dus daar valt niet veel te halen. Er wordt binnen de gemeente wel vaker geld aan doelen gegeven waar de burgers hun bedenkingen bij hebben zoals de kraan en stortbak op het terrein van de BCD onder het motto industrie historie. (teleurstellende gedachte dat de laatste werkgelegenheid in Doesburg zo wordt herdacht i.p.v. stimuleren van bedrijfsvoering en werkgelegenheid)
  Het moet een feest worden voor en door burgers en gemeenschapsgeld is van alle burgers! Zonder geld komt er gewoonweg geen feestje hoe creatief we ook kunnen zijn!

 9. Ben Tjepkema

  Ben heel kort in deze en met Henry Tieben eens.
  Zonder geld geen feest..

 10. Frans van der Krul

  Laat Stichting Doesburgse Hanzefeesten en Stichting Doesburg 777 hierin gaan samen werken!

 11. Paul Hamer

  Ik onderschrijf het voorstel van de heer Vels van de VVD. Laat eerst de onderbouwing zien. Langs de deur gaan om geld op te halen bij instanties, bedrijven enz. is nutteloos. Doesburg profileren is belangrijk. Daar hebben we met z’n allen belang bij.

 12. Wim Robbertsen

  De Hanzefeesten zijn m.i. een voorbeeld hoe je een geweldig feest met vrijwilligers kunt organiseren. Dat dingen geld kosten vind ik niet vreemd, maar 75k vind ik sowieso erg veel.

 13. Frans van der Krul

  Paul, wat de onderbouwing ook is, er zal geld gevraagt gaan worden.

 14. Lo Cohen

  Als ik het goed begrepen heb, wordt het niet “een feestje”, maar een jaar lang feest: het hele jaar door allerlei evenementen op de zeven thema’s. Dan is dat bedrag van € 75.000 helemaal niet zo gek: ongeveer 55 eurocent per inwoner per maand! Natuurlijk moet er inzicht worden gegeven in de plannen. Het bedrag zou ook als garantiesubsidie kunnen worden toegekend. De ervaring leert dat sponsors ook bereidwilliger, zijn als de gemeente bijdraagt.

  Als de bestaande evenementen naar 777 worden toegeschreven, is voor een flink stuk het programma al ingevuld met dekking uit bestaande budgetten. 777 moet dan natuurlijk wel al die organisaties rond de tafel krijgen. Het is kort dag!

  Natuurlijk moet de gemeente over de brug komen: die heeft dit immers bedacht!

 15. Frans van der Krul

  De gemeente heeft het bedacht en de burger mag ervoor opdraaien?Zo ken ik er wel meer, vuilnisbakken/vuilniszakken./ondergrondsecontainers /enz…
  Ik zou zeggen organiseer het met vrijwilligers!

 16. Kees van Immerzeel

  Ik ben het eens met Hendrik Vels: eerst maar eens rustig bekijken wat het verhaal is bij de 75000 euro. En inderdaad Lo, het is gaat niet om feestje. Het zijn verschillende activiteiten die over het jaar worden verspreid. Komop jongens, we maken er wat moois van!

 17. henk beijen

  Na het lezen van de adviesnota voor de raad t.a.v. 777 jaar Doesburg moet ik mijn aanvankelijke scepsis radicaal bijstellen. Het stichtingsbestuur is er in geslaagd een zeer aantrekkelijk feestplan op te stellen dat Doesburg veel kan bieden, zowel op toeristisch als economisch gebied. De bijbehorende begroting geeft aan dat de gemeente een derde deel van de kosten op zich neemt en dat twee derde deel komt uit sponsorgelden en fondsen. Voor de gemeente betekend dit 77.000 euro waarvan 19.000 euro al gereserveerd was. Of dit bedrag in overeenstemming is met wat het ons allen kan opleveren laat ik over aan onze gekozen vertegenwoordigers, de raad.

 18. Nico van Zalen

  @Henk Beijen
  Als de gemeente een derde voor zijn rekening neemt, dan betekent dit dat de totale kosten 200.000 euro worden !?!?!?!
  Er moet dan wel een verdomd goed feestplan zijn. Maar we wachten het af.
  Ik hoop dat Doesburg Direct het feestplan op de site gaat zetten als het zo ver is.

 19. Wil van Dooren

  en het is begonnen…het was ook niet anders te verwachten…….

  het kan of kon een mooi feest worden maar het is begonnen, eerst stapt er een lid uit, en dan, de datum en het jaar 777jaar is nu eenmaal niet meer in 2015, en nu gaat het om geld…
  misschien is het beter om te wachten op het bestaan van 1000 jaar Doesburg want dan hoop ik dat de partijen, organisatie en wie al niet meer die zich er mee bemoeit en in mengt, het wel zonder al die haantjes door gaat…..
  ik hoop in ieder geval dat ik mij niet hoef te schamen of iemand uit te leggen waarom het feest in 2014 zo is verlopen als die er al komt…

 20. robert duis

  @Wil van Dooren.

  Wees nu eens positief over iets …..ik lees alleen maar negatieve reacties van U……….

  “Wie kaatst ………..!”

  Ook ik kan “Op de VROUW spelen”…..alhoewel ik geen kwaad met kwaad ……………..”

 21. Aloys Seegers

  Ik ben zeer benieuwd waar deze (225.000 euro) heen gaat. Gaat dit geld naar bedrijven of mensen buiten Doesburg die hier alle verenigingen (vrijwilligers) aan het werk zetten of wordt de 225.000 euro binnen Doesburg uitgegeven ( denk dan aan de vele verenigingen en ondernemers die Doesburg rijk is en genoeg ervaring hebben op dit gebied. Ik denk dat deze punten zeer belangrijk zijn om een meerderheid te vinden. Als de 75.000 1/3 van de begroting is dan betekent dat er 150.000 van bedrijven of fondsen moet komen. Wat als dit geld er niet komt? Wie staat hier dan garant voor? De stichting of uiteindelijk toch de gemeente?

 22. Wil van Dooren

  @robert leuk dat u wacht op mijn reactie, maar volgens mij heb je niet goed gelezen, ik geef niet alleen een reactie op wat al te voorspellen was en al geschreven is, maar ook een reactie over wat misschien beter kan gedaan worden in mijn reacties, en niet alleen maar nega.reageren maar geen optie voor andere dingen.. ik zeg niet van dit is niets en zal nooit wat worden(zoals sommige hier)…
  en wat betreft vrouw????
  en dat er in Doesburg alleen maar heel veel gepraat wordt is niet nega. maar een waarnemende conclusie.

 23. robert duis

  @W van Dooren.

  Had net in een e-mail gevraagd aan de heer Richard Kok of …… W van Dooren een vrouw of een man is?

  Zit dus duidelijk “mis”. Mijn excuses.

  Wat 1000 jaar Doesburg betreft …… misschien beter eerst ……. 800 JAAR DOESBURG op de kaart zetten?

  Dat maakt U misschien nog mee. Ondergetekende niet …… want dan zou ik 100 jaar oud moeten worden ….:-))))

 24. W van Dooren

  ach ik zou niet inzien waarom u geen 100 of meer kunt worden, en wat betreft 800 jaar prima (1000 haal ik ook niet) heb ik weer een feest om naar uit te kijken…..

 25. Wil Verlaan

  Er ligt een heel mooi programma, prima en enthousiast werk van de vrijwilligers in stichting 777! En in economisch goede tijden zou je mij er niet over horen (heb er al zin in!). Maar nu komt toch de gedachte bij me op dat 2015 het jaar is dat de thuiszorg meer gaat kosten, dat eigen bijdragen wellicht omhoog zullen gaan. Misschien moeten we wel de ozb verhogen om het hoofd boven water te houden. Kan er nog subsidie naar het zwembad en de voetbal? Allemaal erg realistische vragen. Voor D66 speelt dat mee in de uiteindelijke besluitvorming. Vandaag kregen we het programma en de begroting. Nu eerst wikken, wegen, overleggen, voors en tegens. De discussie op DD helpt daar ook bij. Het zal wel een pittige discussie worden in de raad. Maar als er eenmaal een meerderheidsbesluit ligt, dan gaan we allemaal loyaal aan de slag om er een groot feest van te maken. Bevlogenheid kost gelukkig niks.

 26. Peter van den Broeke

  Na al deze reacties zou ik zeggen, “Bestuur 777, een geweldige kans om al deze reacties het hoofd te bieden en een fantastisch feest neer te zetten!” Een goed feestprogramma (en zoals ik lees, niet alleen maar een dag of een week) van een jaar kan een stad als Doesburg heel veel goeds doen, daarmee ben ik het grondig eens met dhr Beijen. Een goed feest kost geld en mag ook geld kosten want dit levert ook weer geld op, op de langere termijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑