Zondag 1 mei is er weer Culturele Zondag Doesburg. Meer dan 30 deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. Deze keer is er onder andere aandacht voor een nieuwkomer.

Nieuw in de culturele route is het atelier De Benedentuin van Rob Verhoef. Bezoekers vinden hier modern realistisch werk van landschappen tot industriële gebouwen. Het atelier is gevestigd in de Nahuyssingel 34.

Gasthuiskerk

In de Gasthuiskerk zijn diverse activiteiten tijdens de culturele zondag. Zo is er een expositie met schilderijen van Simone Balhuizen. De expositie toont stillevens, portretten en landschappen. Om 13.00 uur is er de stadsvertelling “Doesburgse helden in de oorlogstijd”. Om 14.30 uur is er live-muziek middels een jamsessie.

Keramiek Atelier Phoenix

Op de muur bij Keramiek Atelier Phoenix is een Chinees gedicht aangebracht, dat op 23 april door de burgemeester werd onthuld. In de sfeer van dit gedicht heeft Gerda Drenth een nieuwe serie porseleinen bakjes gemaakt, voorzien van Chinese tekens, gekalligrafeerd door Jan Baggerman. Ook de nieuwe fragiele porseleinen scheepswrakken en Chinese kimono’s dragen bij aan de  Oosterse uitstraling van het gedicht.

Lalique Museum

Art Nouveau Kunst in het Lalique Museum Doesburg zijn juwelen, glaswerken, kleinmeubelen en zilver uit de periode van de art nouveau te bezichtigen van onder andere René Lalique, Gallé en Horta.

Galerie de Swarte Ram

Reisfotograaf Felix Jansen exposeert met portretfoto’s van mensen uit de Terai en de Himalaya met de titel “Als ogen konden spreken”. Laat je verwonderen door de intense, vragende, serieuze of vrolijke blikken van jong en oud uit andere culturen.

JeVaBa

Demonstratie in de techniek randlood. Dit is een wat minder bekende techniek die net weer anders is dan de glas in lood of de Tiffany techniek. Bij deze techniek worden in vorm gesneden stukken glas maar ook nuggets (halve knikker) , agaat schijven en geslepen stenen gebruikt. Nadat de compositie is gemaakt wordt elk stukje materiaal voorzien van een speciale loodrand waarna de stukjes door middel van solderen aan elkaar bevestigd worden.

Historische Boekdrukkerij De Arend.

In de historische Boekdrukkerij “De Arend” in Doesburg drukt men al jaren met behulp van glasplaten kleurrijke kunstwerken op papier. Op zondag 1 mei is er een groot aantal van deze glasdrukken tentoon gesteld. Voor deze unica’s van glasdrukken zijn er legio verzamelaars. Het is namelijk slechts 1x mogelijk om dezelfde afdruk te produceren.

FODO

Fotovereniging FODO zal, zoals gebruikelijk, een expositie verzorgen in De Waag. De themagroep die op deze zondag werk presenteert is Urban Landscapes. Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze excursie over landschappen in de stedelijke en ook wel industriële omgeving.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.