Na een succesvolle themadag “sieraad aan de IJssel” is er op 4 mei weer Culturele Zondag in Doesburg. Alle aangesloten deelnemers hebben de deuren geopend en zijn vrij toegankelijk tussen 12.00-17.00 uur. Er is weer een boeiend programma samengesteld waarvan u kunt genieten in combinatie met een
wandeling door de historische binnenstad.

 

Bij Galerie Derwishhuus in de Heiligegeeststeeg exposeert Jakoba Gundelach onder de titel “onhoorbaar kleurrijk”.  Haar schilderijen combineren buitengewoon goed met de kleuren en de sfeer van de kelims uit Turkije, Syrië en Iran. Jakoba: ‘Het is de nacht, de stilte, de rust van het donker, die geeft wat ik nodig heb om te schilderen; ongestoord en alleen kunnen zijn en het te beleven. De uren waarin de witte doeken veranderen in verhalen zijn dan ook nachtwerk, altijd. Als ik schilder is het een explosie van emoties, die komt vrij op het doek. Alles is terug te voeren op persoonlijke emotie, filosofie en geloof. Ik probeer sferen op te vangen in kleur; een sfeer die raakt, verwondert of doet stilstaan.’ Een gepaste filosofie bij de collectie kelims van Derwishhuus. Jakoba zal deze middag aanwezig zijn om toelichting te geven op haar werk.

 

 

In samenwerking met Stadsbierhuys de Waag worden op de culturele zondagen wisselende culturele activiteiten georganiseerd. Gedichten voordragen is de eerste activiteit in de reeks. In de bovenzaal van “de Waag” zal Jan Vijn, stadsdichter van Doesburg, twee keer een half uur voorlezen uit eigen werk. Bij enkele gedichten zal hij een tip van de sluier oplichten over de manier waarop ze tot stand zijn gekomen en zal hij iets vertellen over de speciale rol die de wind in zijn werk vervult.  De voordrachten beginnen om 14.15 en 15.45 uur. Deze tijden zijn afgestemd met de tijden van de optredens bij Podium Acanthus van 13.30-14.00 uur en van 15.00-15.30 uur. Waar Alt violist is Ana Valero-Betran en de pianist is Sergey Smirnof de concerten zullen verzorgen.

 

 

In Streekmuseum de Roode Tooren aan de Roggestraat, heeft u deze zondag de ‘laatste kans’ om kennis te nemen van de bijzonder boeiende expositie  ‘Alwin Kok, magisch realisme langs de IJssel’ .  De tentoonstelling heeft inmiddels al meer dan 2.000 bezoekers laten genieten van fraaie realistische stadsgezichten met vervreemdende elementen van onder ander Doesburg, Zutphen en Deventer. Kunstenaar Alwin Kok zal speciaal op deze Culturele Zondag ‘s middags aanwezig zijn om bezoekers te vertellen over zijn werk en zijn inspiraties.

 

Galerie de Swarte Ram aan de Ooipoortstraat opent om 16.00 uur een nieuwe expositie met als titel “Ontdekkingsreizigers 2” een boeiende expositie met schilderijen van Ireen Draaijers en Schulpturen van Harry Wijgerse.  Historische drukkerij de Arend is deze zondag gesloten.

 

Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken www.culturelezondagdoesburg.nl

Alwin Kok