Meer dan 25 galerieën en musea nemen zondag 7 juli deel aan de maandelijkse Culturele Zondag Doesburg. Met deze keer onder andere aandacht voor nieuwkomer Atelier Alexander en een bijzondere gast bij Galerie de Timmi.
Nieuw Atelier Alexander
Sinds kort is Doesburg met Atelier Alexander een kunstadres rijker. Het atelier is gevestigd in de Koepoortstraat en dient tevens als werkplaats. Hier geeft Alexander zijn ideeën beeldend vorm, met het accent op fotografie en druktechnieken. Daarnaast geeft hij verschillende workshops individueel en aan kleine groepen: schilderen en collages maken, eenvoudige druktechnieken, begeleiding fotografie. Er is eigen werk en van andere fotografen en kunstenaars te koop. Naast fotografie en grafiek is er ook ruimtelijk werk en andere kunstvormen.
Galerie de Timmi
Joanne Luijmes is momenteel te gast als ‘artist in residence’ bij Galerie de Timmi. Deze maand werkt zij aan het thema kleur van de tijd. Zij gaat deze werkperiode afsluiten met een tentoonstelling van haar werk tijdens de culturele Zondag.
Lalique Museum
Vanaf deze Culturele Zondag start de tentoonstelling: ‘Oosters Licht. De invloed van Japan op de Westerse kunst’. Bewonderaars van de art nouveau periode zijn zich niet altijd bewust van het feit dat deze relatief korte periode in de geschiedenis veel invloeden vanuit Japan kent.
De tentoonstelling schenkt aandacht aan deze Oosterse beïnvloeding en toont werken van Japanse en Europese kunstenaars zodat de museumbezoeker de overeenkomsten in ogenschouw kan nemen. Deze invloed was niet alleen in de kunst waar te nemen maar bovenal in het nieuwe denken binnen de westerse samenleving.
Het doorzien van eigen handelen en denken was niet langer enkel een aangelegenheid waarbij ‘god’ maar vooral het ‘zelf’ werd geraadpleegd. Men kan dit vertalen in een hang naar individuele zelfstandigheid en het verlangen naar menselijk maat, begrijpelijk en bereikbaar dus dichtbij.
Binnen het oeuvre van deze tentoonstelling zal werk van de volgende kunstenaars te zien zijn: Lalique, Mucha, Gallé, Daum, Knox, Van de Velde, Majorelle, Macintosh, Maison Vever, Fouquet, Gautrait en vele anderen. Ook zal er werk van kunstenaars tentoongesteld worden dat bij het grote publiek veelal niet zo bekend is maar wel van dezelfde hoge kwaliteit is als die van een Lalique of Mucha.
Museum De Roode Tooren
In Museum De Roode Tooren draait de expositie ‘Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek’. Deze expositie gaat over het historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg. Doesburg kende in de 15e en 16e eeuw een belangrijke bloeitijd als lid van het invloedrijke internationale Hanzeverbond. Ook na deze periode werd het handelsverkeer in de Achterhoek richting Doesburg onder andere voortgezet door voerlieden uit Duitsland. Zij trokken met hun zwaar beladen Hessenkarren met handelswaar over de bekende Hessenwegen in onze omgeving.
Men ging onder meer via Doesburg over de Veluwe naar diverse andere bestemmingen in ons land. Op de expositie worden verschillende aspecten van het Hessenverkeer getoond, zoals de Hessenkarren en -wagens, bespanning, laadvermogen, spoorbreedte en natuurlijk de Hessenvoerman.
Door minder goede economische omstandigheden aan het eind van de 18e en begin van 19e eeuw zochten echter veel handelslui en ambachtslieden uit Westfalen hun geluk in ons land en dus ook in de Achterhoek en in Doesburg en omgeving. Zij kwamen onder meer als Kiepkerel, een soort marskramer, met handelswaar in een kiepe op de rug (een grote mand) langs steden, dorpen en boerderijen op het platteland.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.