Stidomu presenteert op zondag 12 oktober het projectkoor Capella Monteverde met religieuze muziek uit de renaissance en de vroege barok. Het optreden in de Doesburgse Gasthuiskerk begint om 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Doesburg. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro.

 

De renaissance en de vroege barok, de tijd waaruit de muziek van Capella Monteverde stamt, kenmerkten zich door een groeiend zelfbewustzijn, een groter wordende wereld, vitale kunst, wreedheid en uitbuiting. Tijdens een periode van brutale machtspolitiek zag de westerse wereld de reformatie en de contrareformatie aan zich voorbijtrekken.

 

In die turbulente tijden wisten begenadigde musici religieuze muziek te scheppen die mensen een ankerplaats bood. Hun helende muziek ging in dialoog met rust en stilte om tenslotte perspectief te bieden op een adembenemende, weldadige harmonie die alle woorden, alle menselijke pijn en menselijk gepeuter overstijgt.

 

Dirigent Reinier Wakelkamp studeerde viool, schoolmuziek, zang en koordirectie. Hij dirigeerde het Utrechts Kamerkoor Viva la Musica, het Brabants Kamerkoor, het Brabants Barokensemble, Hortus Musicus en kamerkoor ‘Pur Sang’. Wakelkamp doceerde koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, het Utrechts Conservatorium, de Kurt Thomas Cursus en de Muziekacademie Kreato in Thorn.

 

In 1987 ontving Wakelkamp de Albert Swaneprijs vanwege zijn verdiensten voor het culturele leven in ’s Hertogenbosch en omgeving. In 1996 slaagde hij met lof voor zijn doctoraal examen Kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 2000 rondde hij de Post-HBO cursus Gregoriaans (Hogeschool Maastricht, dr. Alfons Kurris) af.

 

Dit optreden vindt plaats in samenwerking met Stidomu. De toegangsprijs bedraagt voor donateurs van Stidomu 10,50 euro, en voor studenten en 65+ 11,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.