PvdA schrikt na gesprek met jongeren over huizenmarkt

Op de PvdA bijeenkomst met Otwin van Dijk (nr. 31 lijst PvdA) en een aantal jonge woningzoekers, op dinsdagavond 28 augustus, kwamen er veel verhalen los. Eigenlijk zijn we allemaal wel een beetje geschrokken. Dat laat Yvonne Irving van PvdA Doesburg weten in een reactie op de informatieavond. ‘Verhalen die duidelijk maken dat er veel jongeren uitwijken naar omringende gemeenten omdat daar sneller een betaalbare huurwoning gevonden wordt. Jonge mensen die graag in Doesburg willen wonen, maar het niet lukt een passende huurwoning te bemachtigen en in bijvoorbeeld Doetinchem of Brummen terecht komen.’ Dat stelt Irving na afloop van de informatieavond.


Er schuilt een groot gevaar in deze ontwikkelingen, concludeert Irving. ‘We raken al veel jongeren kwijt in Doesburg, doordat ze elders gaan studeren, op kamers gaan en niet iedereen komt daarna weer terug. De werkgelegenheid is niet dusdanig dat het vele jongeren doet terug keren. Daar komt dan het niet kunnen vinden van een passende woning, bovenop. Krimp en vergrijzing zullen het gevolg zijn van deze ontwikkelingen’.


Bij het doorvragen bij de jonge woningzoekers komt volgens de PvdA elke keer het toelatingssysteem naar boven. Irving: ‘Het systeem afgesproken binnen het KAN, gaat uit van het aantal inschrijvingsjaren. Dat werkt natuurlijk steeds onvoordelig uit voor jonge mensen. Misschien hebben we dat in Doesburg wel onderkent, als het ware een blinde vlek in het Doesburgs beleid. Afijn, snel aan de slag, jongeren moeten echt beter terecht kunnen op de Doesburgse woningmarkt.’


Oplossingen in de huursector zijn dan volgens de PvdA Doesburg ook met drie maatregelen aan te geven.

1. Een ander of aangepast systeem voor toewijzing van woningen.

2. Voldoende beschikbare huurwoningen voor jongeren en starters

3. Een eerlijk en solidaire systeem voor huurprijs bepaling.


Irving: ‘Huurprijzen kunnen inkomensafhankelijk worden gemaakt. In Doetinchem hebben ze daar zeer goede resultaten mee gehaald, kon de PvdA wethouder Otwin van Dijk ons vertellen. Met het project “huren op maat” hebben ze daar huren inkomensafhankelijk gemaakt, waar alle betrokken partijen, huurders, gemeente en woningcoöperaties zeer content mee waren’.


Helaas heeft volgens de PvdA Doesburg de regering Rutte een einde aan deze goed lopende experimenten gemaakt. ‘Dus met de hulp van een nieuwe regering, een ruimer aanbod voor jongeren op de Doesburgse woningmarkt en een nieuw toewijzingssysteem, hebben we vele blije jonge mensen in Doesburg en een sterk wapen tegen krimp’, aldus Irving.


De PvdA gaat gesprekken voeren met betrokken partijen. Irving: ‘Met de neuzen allen in de zelfde richting kunnen we er nog van alles aan doen om het tij te keren om de jongeren in Doesburg te houden en zelfs weer terug te krijgen’.

3 reacties

 1. Frans van der Krul

  STARTERS VOORZIEN VAN WONINGEN

  Het huidige aanbod van starterswoningen in Doesburg sluit onvoldoende aan bij de woonwensen van starters, het voldoet niet aan de gewenste kwaliteit en staat niet altijd op de
  juiste plek.

  De idealen van waaruit de starter kiest zijn onafhankelijkheid, zelfstandigheid en vrijheid . Bovendien staan ze aan het begin van hun carrière op de woningmarkt en daarom onderaan de verhuisketen.

  Starters leveren een belangrijke bijdrage aan de dynamiek en
  leefbaarheid van een woonplaats . Sportverenigingen, horeca en winkels hebben jongeren als belangrijke doelgroep.

  Daarom ben ik ook van mening dat iemand een woning moet kunnen vinden in de plaats waar hij of zij is opgegroeid.

 2. Bert Stulp (GroenLinks Doesburg)

  Is ook het beleid van de woningbouwvereniging hier niet gedeeltelijk voor verantwoordelijk?
  Enerzijds worden huurwoningen verkocht en zijn dus niet meer beschikbaar voor huurders, anderzijds worden mogelijk nog te renoveren wooneenheden gesloopt en worden er minder en duurdere woningen voor teruggebouwd (Zuidelijk Molenveld). Het aantal huurwoningen voor starters daalt hierdoor natuurlijk wel en dat lijkt me geen goede ontwikkeling.

 3. Hanny ten Dolle

  Maar ook dat huurhuizen leegkomen en niet op Entree gemeld worden maar rechtstreeks verhuurd worden. en aan wie? En wie controleert dat?
  Veel mensen van buiten Doesburg krijgen deze woningen toegewezen en onze jeugd heeft dan weer het nakijken want ze kunnen er niet op reageren want het heeft nooit op de website gestaan.
  Op Beinum west is pas geleden een van de nieuwe woningen leeggekomen en is weer verhuurd zonder dat wie dan ook hier op heeft kunnen reageren.
  Misschien ook eens goed om de woningbouwvereniging te verplichten ALLE woningen op de website te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑