PvdA Doesburg wil ‘Nuon geld’ inzetten voor zorg

De PvdA in Doesburg wil de ‘Nuon reserves’ inzetten om te investeren in lokale zorg. Volgens de politieke partij heeft Doesburg met de ‘Nuon reserves’ meer dan genoeg geld om te investeren. Het gaat hierbij om geld dat de gemeente heeft verworven door de verkoop van hun aandelen in Nuon.

 

De rente van dit geld wordt volgens de PvdA nu gebruikt om de begroting te dichten. ‘Het rentepercentage daalt vanaf 1 januari 2015 en dan wordt het geld dat alleen maar op de plank ligt en weinig opbrengt. Als die gelden nu worden geïnvesteerd in preventieve- en goede nieuwe vormen van zorg, dan hebben we daar later financieel voordeel van. Het is juist nu de kans om de zorg goed in te richten’, aldus de PvdA.

 

Om hoeveel geld het gaat, laat PvdA niet weten. Wel stelt het dat er geïnvesteerd kan worden in de zorg in plaats van het doorvoeren van bezuinigingen. PvdA: ‘De kwaliteit van de zorg komt in het geding. De gemeente kan veel organiseren en vrijwilligers mobiliseren, maar dan moeten er wel voldoende middelen zijn’.

7 reacties

 1. Frans van der Krul

  Dacht dat de PvdA voorstander was in 2012 om NUON gelden niet te gebruiken maar alleen de rente enz.. hierover.
  Argument was toen dat het een bron van inkomsten zou worden net zoals de baten(rendement) van NUON toen.
  Het lijkt erop dat het “potverteren”nu gaat aanvangen.De verkoop van de Nuon aandelen heeft veel geld in het laatje gebracht en moet worden gekoesterd en niet gokken dat er met dat geld preventieve- en goede nieuwe vormen van zorg kunnen worden gerealiseerd.Richt de zorg goed in, jazeker maar niet met potverteren!

 2. David van Sommeren

  Ach kijk, meneer Bollen wordt ook wakker. In het partijprogramma en de flyer van Stadspartij Doesburg hebben wij allang aangegeven dat reserves die we opgebouwd hebben met “Nuon-gelden” gebruikt moeten worden om jaarlijks de lasten naar beneden te brengen of juist opbrengsten te genereren. De rente brengt namelijk te weinig op en hier moet je anders mee omgaan.
  Dus in plaats van geld uitgeven aan groenonderhoud op sportvelden, kunnen we beter eenmalig investeren in kunstgras waardoor de jaarlijkse groenonderhoudskosten wegvallen. Een ander voorbeeld: het huidig energieverbruik van de openbare verlichting naar beneden brengen door led verlichting in te zetten, openbare gebouwen (waar moegelijk) voorzien van zonnepanelen. Het geld wat we als reserve hebben, moet dus jaarlijks geld op gaan leveren.
  Op deze manier druk je jaarlijks de lasten van de begroting, sterker nog er worden zelfs jaarlijks opbrengsten gegenereerd en de provincie heeft geen kans meer om het te claimen.

  Gebruik je het op de manier van de heer Bollen, dan zijn dit slechts continue jaarlijkse uitgaven en ben je uiteindelijk de pot aan het verteren en raken de reserves op. Misschien moet de heer Bollen inventiever worden. Beste kiezers, aan u de keus.

 3. Yvonne Irving PvdA

  De PvdA wordt niet net wakker maar durft net als de stadspartij met helder hoofd naar de toekomst te kijken. NUON gelden (enkele miljoenen) werden tot nu toe gebruikt om met de rente de begroting op orde te hebben. Dat heeft tot nu prima gewerkt. Echter moeten we nu ons geld op de staatsbank zetten met beduidend minder rente opbrengst. Dan moet je wel even achter je oor krabben of je de huidige situatie nog wel in stand wilt houden. Door slim in nieuwe zorg projecten die preventief werken te investeren bespaar je direct maar ook in de toekomst veel geld als gemeente.
  Dus inderdaad @ David @stadspartij er valt echt wat te kiezen. Wij besteden deze gelden (gedeeltelijk) liever aan goede zorg!

 4. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Misschien dat mevrouw Irving morgenmiddag aan haar PvdA minister van Financien Dijnselbloem kan vragen waarom de decentralisatie met te weinig middelen plaatsvindt en waarom hij PvdA Doesburg kennelijk dwingt om over te gaan tot potverteren. Misschien kan hij PvdA Doesburg overtuigen dat dit niet de meest verstandige wijze is om de decentralisatie op te vangen.

 5. Yvonne Irving PvdA

  Beste Rob, wij staan zeker in verbinding met onze mensen in Den_Haag en vragen ze het hemd van het lijf. Dijsselbloem zal onderweg veel van ons horen. De decentralisaties zijn niet in 1 jaar bedacht uw CDA heeft ook aan deze ontwikkeling mee geholpen dus niet zo flauw doen. En potverteren zo wil ik het niet noemen. Als je geld goed besteed is dat goed uitgegeven geld. Het rentenier tijdperk is voorbij daar kunnen we om treuren of doorpakken. Wij pakken door!

 6. Gert-Jan Tas

  Lijkt mij een slechte zaak om structurele tekorten zoals er nu op ons af lijken te komen door het overhevelen van taken van Rijk naar Gemeente zonder voldoende budget te dekken uit de NUON gelden. Als we door die overheveling ondekbare tekorten krijgen moeten we een faillissement overwegen, dan moet het Rijk wel bijpassen. Ik ben voor de ideeën zoals door David van Sommeren aangegeven. Dan snijdt het mes aan twee kanten! Denk bijv. ook aan (mede)financiering van de waterkrachtcentrale in de Oude IJssel die nu moeilijk van de grond lijkt te komen.

 7. Johan Kousbroek

  Als nou eens een deel gebruikt zou kunnen worden om geld te verdienen met bijvoorbeeld glasvezel?
  Kan die glaslijn ook weer benut worden in de zorg met bv. hulp op afstand en zo zijn er nog meer mogelijkheden.
  Ik ben beschikbaar nogmaals eea uiteen te zetten maar dan graag aan mensen die er ook wat mee willen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑