De jaarlijkse Haringparty Doesburg bij Gasthuis du Soleil heeft dit jaar voor een recordopbrengst gezorgd. De veiling en andere activiteiten brachten totaal 20.000 euro op, die ten goede komen aan de realisatie van een bronzen maquette voor de binnenstad.

 

Net als voorgaande jaren was de belangstelling weer groot donderdagavond bij Gasthuis du Soleil. Onder leiding van Jan Strating en Rotary Doesburg waren er drie veilingen. Tweemaal werd een emmer met haring geveild, eenmaal een mini-exemplaar van de maquette zoals die uiteindelijk moet worden.

 

In de eerste veilingronde ging de haring voor 725 euro naar Rob Peters van Nijenhof van het bedrijf Intec. Bij de tweede veiling ging het op tijd en kreeg de laatste bieder de haring. Deze haring ging naar Mano Dijkman van Het Arsenaal. De derde veiling, die van de mini-maquette, ging voor 700 euro naar Bert Jan Knapen van Caldo e Freddo.

 

De haring tijdens de netwerkbijeenkomst werd geleverd door Fieret. Eigenaar Justus Fieret serveerde zo’n 350 haringen aan de hongerige aanwezigen. Naast Zuidam Korenwijn was er muziek en entertainment in de vorm van de typetjes notaris Van den Broecke Schager van Maaskant en Douariere Henrietta Barones van Outvorst Lietingen.

 

Gezamenlijk met stortingen van founding fathers en 100 euro-sponsors kwam het totaalbedrag uit op 20.000 euro. De cheque met 20.000 euro werd overhandigd aan wethouder Ellen Mulder, die namens de gemeente werk gaat maken van de realisatie van de maquette.

 

Naar verwachting zal de bronzen maquette ergens in het voorjaar van 2016 worden onthuld. Waarschijnlijk op het pleintje voor het gemeentehuis dat tegen die tijd de Vismarkt gaat heten, zo onthulde Mulder in haar dankwoord.

 

Jan Strating was na afloop van de veiling blij en opgelucht. ‘In februari heb ik gezegd dat we dit gaan regelen, maar dan moet het wel gebeuren. Ik heb vreselijk veel steun gehad aan Jan Jozef Schoenmakers van Rotary Deventer. In Deventer staat al zo’n fraaie maquette en hij is een goede vraagbaak voor mij geweest. Leuk om te melden is dat op de maquette brailleteksten komen voor blinden of slechtzienden. Een opbrengst van 20.000 euro is historisch te noemen. Nog nooit werd er zoveel opgehaald tijdens de haringparty’, aldus Strating.

 

Bekijk hier de foto’s van Haringparty Doesburg.