Kunsthistorica Frederike Upmeijer verteld naar aanleiding van de tentoonstelling De Late Rembrandt in het Rijksmuseum op vrijdagavond 17 april over leven en late werken van de wereldberoemde Nederlandse schilder. De lezing is in Gasthuiskerk Doesburg en begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro. Kaarten zijn te bestellen via de website of verkrijgbaar voor aanvang van de lezing bij de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg.

 

In de lezing laat Upmeijer zien hoe de schilder zich ontwikkelde tot een volslagen authentiek kunstenaar. De getemperde groepsportretten en doorleefde koppen die hij op latere leeftijd schilderde, ogen zowel tijdloos als actueel en zijn bepalend gebleken voor Rembrandts imago.

 

Het is de eerste keer dat het Rijksmuseum een tentoonstelling wijdt aan het late werk van Rembrandt. Die tentoonstelling, De Late Rembrandt toont meer dan 100 schilderijen, tekeningen en prenten uit de laatste periode van Rembrandts leven. De werken zijn afkomstig uit musea en privé-verzamelingen uit de hele wereld. Het museum presenteert daarmee een evenement dat je maar eens in je leven kunt meemaken. De Late Rembrandt is te zien van 12 februari tot en met 17 mei van dit jaar.

 

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen.  Ze geeft cursussen kunstgeschiedenis voor o.a. de Vrije Academie. Upmeijer verzorgt lezingen, stadswandelingen, museumbezoeken en heeft al vele reizen voor Voyage & Culture ontwikkeld en begeleid.

 

nb: Deze lezing was gepland als voorbereiding op de excursie van Gasthuiskerk Doesburg naar het Rijksmuseum van 22 april. Deze excursie is inmiddels uitverkocht, De lezing is echter ook interessant zonder deelname aan de excursie, of als u op eigen gelegenheid een bezoek brengt aan hert Rijksmuseum.