Renske Winters prolongeert wereldtitel schaatsen Allround

Renske Winters uit Doesburg is afgelopen weekend weer wereldkampioen Allround in het Masterscircuit geworden. In het Zuid-Duitse Inzell bleef ze de concurrentie met groot verschil voor, mede door een diskwalificatie van haar grootste concurrent, de Noorse Nina Tørset. Met de wereldtitel op zak reist Winters binnenkort af naar Canada. Daar bereidt ze zich in Calgary voor op het WK Sprint in het Amerikaanse Salt Lake City.

 

De dames reden hun wedstrijd op vrijdag en zaterdag. De korte afstanden zijn toch vaak de afstanden waar Winters het verschil moet maken, zo ook deze keer. De Noorse Nina Tørset is een voormalig kernploeglid en goed in middellange afstanden. Vooraf wist Winters dan ook dat het spannend zou worden.

 

Op vrijdag werd de 500m nipt gewonnen door Winters, daar waar op een groter verschil gehoopt was. Vervolgens ging de 1500 meter erg goed, met een snelle tijd voor Winters 2.11.76, tegenover een wat tegenvallende tijd van haar Noorse concurrent Tørset, 2.13.04.

 

Zaterdag was er eerst de 1000 meter en de mogelijkheid om nog wat voorsprong op te bouwen. Winters reed tegen Tørset en startte in de binnenbaan. ‘Een zeer spannende race, met een nipte overwinning voor mij, die maar minimale uitbreiding van de voorsprong opleverde. 1.24.48 om 1.24.59. Die tijd was wel weer een snelste Europese tijd voor mij’, aldus Winters.

 

Met maar iets meer dan 3 seconden voorsprong in het algemeen allround klassement, werd er gestart met de 3km. Winters startte vlot, daar waar Tørset voorlopig achter bleef. Winters: ‘Ik dacht, waar blijft ze. Maar ging mooi door, want dat moest ze nog maar weer inhalen, plus nog die 3 seconden.’

 

Vierenhalve ronde schaatste Winters ruim voor Tørset. Vanaf dat moment liepen de ronde tijden iets op. Tørset gaf gas en kwam hard onderdoor. Dat was voor haar nog de enige mogelijkheid om nog het verschil goed te maken. Maar ook Tørset had het zwaar.

 

Beide dames reden de laatste ronde ‘zwalkend’ over de ijsbaan. Daar was de streep, met het verschil op de klok van 2,6 seconde. Tørset 4.41.59 en Winters 4.44.19. Daarmee was er dus nog 0,8 seconde over om weer Wereldkampioen Allround te worden.

 

Winters: ‘Pas later op de avond hoorden we dat Tørset is gediskwalificeerd op de 3km, vanwege meerdere keren de lijn (op het rechte eind) doorsnijden, een ISU regel die door de meeste schaatsers niet wordt begrepen. Ook niet erg netjes van de jury om dat niet meteen na de wedstrijd mede te delen aan de schaatser. Daarom staat Nina dan ook niet in de uitslag vermeld, helaas. Ik had ook graag met haar op het podium gestaan en dit gun ik haar ook niet, maar hoe dan ook, het maakt mijn prestatie niet minder.’

 

Winters vertrekt binnenkort naar Calgary om te trainen voor het WK Sprint. Dit kampioenschap wordt gehouden in Salt Lake City (VS). Winters is regerend wereldkampioen sprint bij de Masters.

 

Renske Winters

1 reactie

  1. Michel Boerboom

    Grote klasse Renske

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑