Vrijdagavond 11 december treden bij Podium Acanthus te Doesburg twee musici op met een grotendeels Frans programma. De fluitiste Rieneke Brink met de pianist Jaap Kooi wisselen romantiek, lyriek en humor gevoelvol af.

Als eerste klinkt een fluitsonate van Jean-Marie Leclair uit de Franse Barok. Daarna het bekende en lyrische werk ‘Syrinx’ voor fluit solo van Claude Debussy. Vervolgens een zangerig en pittig werk van de Roemeense componist George Enescu, die lang in Frankrijk woonde en werkte.

Blijvend in de bovenaardse sferen klinkt een bewerking van ‘Prélude à l’après-midi d’un faune’ ook van Debussy. Deze Prélude geldt als hoogtepunt van het Impressionisme en als een keerpunt in de muziek van de 19e eeuw. Verlangens en dromen worden prachtig door de fluit verklankt, een natuurlijk vervolg op Syrinx waarin ook een nimf wordt achtervolgd.

De sfeer van Debussy wordt nog voortgezet met twee andere preludes, nu voor piano solo. De avond wordt afgesloten met de Sonate van Sergei Prokofiev. Deze Russische componist en pianist componeerde het grootste deel van de sonate in de neo-klassieke stijl. Hij schuwde daarbij humor en snelle passages niet.

Rieneke Brink begon met fluitles aan de Dierense muziekschool. Na de conservatoriumstudie in Rotterdam studeerde zij verder in Luzern, Zwitserland waar zij haar Masterdiploma haalde met onderscheiding.

Brink is op diverse manieren actief in haar vakgebied. Zij is veelal te horen in het fluitsextet ‘6Sense’, het Ricciotti Ensemble en het Ensemble PEP dat fietsend op tournee gaat door Nederland etc. Rieneke remplaceert regelmatig in verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Radio Filharmonisch orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Verder heeft Rieneke Brink een fluitlespraktijk in Amsterdam-Noord en in Leiden.

Jaap Kooi studeerde piano na de universitaire studies econometrie en geschiedenis. Hij behaalde cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Gérard van Blerk.

Ter gelegenheid hiervan werden aan Jaap Kooi de Cuypers-prijs (voor een uitzonderlijk piano-examen) en een beurs van WVC toegekend, die hem in staat stelden verder te studeren bij John Bingham in Londen. Ook masterclasses, cursussen en concerten met vele beroemde musici droegen bij aan zijn ontwikkeling.

Na zijn debuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw gaf hij talloze concerten, o.a. met het Leonardo Trio. Jaap Kooi trad veelvuldig op voor de radio, verzorgde CD-opnames, en gaf concerten op vrijwel alle grote en kleine Nederlandse podia. In september 1990 gaf hij een solorecital tijdens het openingsconcert van de AGA-Zaal in de Amsterdamse Beurs van Berlage. In de serie “Rising Stars” reisde hij door heel Europa en naar Moskou. Hij speelde op vele internationale festivals en concoursen.

Door zijn aanstelling als docent aan het Conservatorium van Amsterdam is Jaap Kooi nauw betrokken bij de ontwikkeling van jong talent in Nederland.

De toegangsprijs voor dit concert bedraagt 15 euro per persoon. Reserveren kann via podium@acanthus.demon.nl

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Hotel Doesburg.