De in 1743 in Doesburg geboren ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon staat zaterdag 27 oktober in de schijnwerpers in de Raadskelder in Doesburg. Die dag zijn er tal van activiteiten rondom Gordon, die na intensief onderzoek van diverse Doesburgers na het leven van deze ontdekkingsreiziger.


Doesburg, een stad die in 2012 775 jaar stadsrechten heeft. Stad met een monumentale stadskern waar elke Doesburger trots op kan zijn. Maar die trots geldt evenzeer een aantal historische Doesburgers. Mensen die tot de dag van vandaag de huidige inwoners kunnen inspireren. De 18e eeuwse Doesburger Robert Jacob Gordon is zo’n bron van inspiratie, een rolmodel. Op zaterdag 27 oktober staat deze ‘Man van de Verlichting’ de hele dag centraal in de sfeervolle Raadskelder onder het stadhuis.


Doesburg ontdekte deze Gordon in de Maand van de Geschiedenis 2011. Vooral dankzij het boek ‘Een Nederlander in de wildernis’ van Luc Panhuysen. ‘Een culturele grensganger’, noemt Panhuysen hem daarin: ‘een bruggenbouwer met talent voor het vreemdelingenschap.’


Gordon’s jeugdjaren in de toenmalige garnizoensstad Doesburg bleven in dat boek onderbelicht. Voor Margreet Frankot, Annette Sweerts, Wim Schiks en Albert Jan Oosten aanleiding op zoek te gaan naar Gordon’s Doesburgse sporen. De eerste resultaten van hun research staan centraal aanstaande zaterdag 27 oktober.


Het ochtendprogramma van die dag ziet er als volgt uit:


10.15  – 10.50 uur: Een Hernieuwde Kennismaking


  • De stamboom van de Doesburgse Gordons
  • Het huis aan de Paardenmarkt
  • De Latijnse school
  • Grafzerk in Grote Kerk
  • Het vervolg van de speurtocht: deel 2
  • 2013 – 2014: ‘Gordon: 1 van de 7 Doesburgse helden’


11.00 – 12.30 uur: Stadswandeling olv Margreet Frankot (startpunt VVV-kantoor in de Gasthuisstraat)


In de periode tussen 11.00 – 14.00 uur is er in de Raadskelder een doorlopende vertoning van een aantal beeldreportages met onder andere de presentatie van Luc Panhuysen in de Doesburgse Waag, een beeldverslag van de Gordon Atlas (met heel verschillende tekeningen van zijn hand) en met   ‘Ode aan onze doden’ van TV Gelderland.


Het middagprogramma start om 14.15 uur en is identiek aan het ochtendprogramma. De stadswandeling ’s middags wordt verzorgd door Francien Löverink. Aan het bijwonen van de ‘Hernieuwde Kennismaking’ zijn geen kosten verbonden.


De organisatie adviseert belangstellenden te reserveren via www.hethuisdoesburg.nl. Het aantal deelnemers aan de stadswandeling (kosten 2,75 euro) is beperkt. Daarvoor kan worden gereserveerd via de VVV Doesburg.